VestiZanimljivosti

Palestinski inžinjer od izraelskog oružja izrađuje suvenire

Palestinski inžinjer Ekrem al-Wara, 56-godišnji Palestinac, od komada izraelskog oružja korištenog protiv Palestinaca na Zapadnoj obali, izrađuje razne suvenire.

Ovaj Palestinski inžinjer živi u izbjegličkom kampu Ayide, u blizini grada Betlehema. Tu izraelski vojnici često vrše upade i intervenišu tokom protesta.

Al-Wara ima malu radionicu ispod svoje kuće u kojoj izrađuje suvenire od oružja koje su izraelski vojnici koristili protiv Palestinaca.

U razgovoru za Anadoliju, ovaj kreativni Palestinac je istakao da i ljudi u Palestini žele živjeti slobodno i u miru kao i svi drugi ljudi.

Dodao je kako pretvaranjem u suvenire municije koja se koristi protiv Palestinaca želi ustvari svijetu poslati svojevrsnu poruku “mira”.

Kako je kazao, on je već dugo izbjeglica iz okupiranog Al-Qudsa (Jerusalem), ali je njegov san da se jednog dana vrati u mjesto gdje je rođen.

Al-Wara je podsjetio da izraelske snage koriste prave metke kao i suzavce kako bi rastjerali Palestince na mirnim protestima.

“Izraelske snage svakodnevno nas granatiraju bombama, posebno u izbjegličkom kampu Ayide”, kazao je Al-Wara.

– Suveniri sa palestinskim nacionalnim simbolima –

Kako je ispričao, 2014. godine je počeo da od komada izraelskog oružja korištenog protiv Palestinaca izrađuje suvenire. Ovaj građevinski inženjer izrađuje suvenire od komada raznog oružja koje je koristila izraelska vojska.

“U 2014. godini izraelske snage su na palestinskim teritorijama izvele nasilne napade. U to vrijeme izbjeglički kamp Ayide je bio među područjima koja su najviše pogođena. Svaki dan smo bili meta”, kazao je.

Izbjeglički kamp Ayide je važan zbog toga što se nalazi blizu “zida razdvajanja” i izraelske vojne stanice.

Ispričao je da je nakon žestokih napada izraelske vojske odlučio da od čahura izraelskih granata izrađuje suvenire. Komade oružja skuplja kao otpad ili kupuje od trgovaca otpadom.

Kako je kazao, komade oružja mora prvo obraditi u nekoliko faza kako bi ga učinio adekvatnim za upotrebu, dodajući kako mnogi kažu da komade oružja pretvara u umjetnička djela.

Al-Wara je dodao da se također bavi i proizvodnjom nakita za žene, kao i suvenira na kojima se, kako kaže, vrlo često nalaze palestinski nacionalni simboli.

– Izbjeglički kamp Ayide –

Izbjeglički kamp Ayide, koji se nalazi na jugu okupirane Zapadne obale, jedno je od mjesta koje posjećuju domaći i strani turisti.

Al-Wara i njegova djeca pokušavaju domaćim i stranim turistima koji posjećuju izbjeglički kamp objasniti patnje i probleme Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom.

Napominje da njegovi suveniri privlače veliku pažnju domaćih i stranih turista.

“Uspio sam pretvoriti smrtonosni predmet u proizvod koji u biti pomaže ljudima i prenosi mir i ljubav. Turisti su također vrlo iznenađeni kada saznaju da su ovi suveniri napravljeni od bombi”, kazao je Al-Wara.

Preuzeto: Anadolija

Poslednje vesti na sajtu Radio televizije Novi Pazar!

Podeli