DruštvoVesti

Vašington, Mahmutović početkom februara na Molitvenom doručku

Vašington, direktor Opšte bolnice Novi Pazar dr Meho Mahmutović i ove godine je pozvan da prisustvuje Molitvenom doručku u Vašingtonu koji se tradicionalno održava svakog prvog četvrtka u februaru, a na kojem će okupljenima obratiti predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden.

U Vašingtonu, Mahmutović će tokom boravka u SAD, osim prisustva doručku čiji je domaćin američki predsednik, imati i niz važnih sastanaka u Kongresu, Senatu i Stejt departmentu sa predstavnicima američke administracije, prenosi RTV Novi Pazar.

Nacionalni molitveni doručak tradicija je stara skoro sedam decenija. Traje nekoliko dana.  Glavni događaj je molitva prvog četvrtka u februaru. U njoj učestvuju predsednik SAD, članovi Kongresa, Senata, američki političari i vojni lideri, poznate ličnosti iz celog sveta.

Događaj je prvi put organizovan 1953. godine, a od 1980-ih godina održava se  u hotelu Vašington Hilton.

Doručku koji se održava u međunarodnoj plesnoj dvorani hotela prisustvuje oko 3.500 gostiju, od kojih je veliki broj istaknutih ličnosti iz skoro svih zemalja sveta.

Domaćin na Molitvenom doručku je neko od članova Kongresa SAD. U njihovo ime organizuje ih fondacija Felouši.  Cilj  je okupljanje članova političke, društvene i poslovne elite i njihovo povezivanje.

Tradicionalno, skupu se obraćaju dva govornika. Jedan od njih je neizostavno predsjednik SAD, a ime drugog govornika se uobičajeno čuva kao iznenađenje za taj trenutak.

 

Senada Kalić

Podeli