Društvo

Potvrđeno imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine potvrdio je imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, u srijedu, 25. januara, na hitnoj sjednici u Sarajevu.

Sjednici su prisustvovala 42 zastupnika, od kojih je 23 glasalo “za” imenovanje državnih ministara i njihovih zamjenika, koji su položili zakletvu za mandat u iduće četiri godine.

Kako izgleda novo Vijeće ministara BiH?

Za ministra vanjskih poslova BiH izabran je Elmedin Konaković, iz stranke Narod i prava. On je do sada bio na pozicijama premijera i predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo te delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Zoran Tegeltija je novi ministra financija BiH. Zvaničnik je Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, a od 2019. godine bio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Staša Košarac, također iz SNSD-a, ponovo je na funkciji koju je obnašao u proteklom sazivu- ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Prethodno je, među ostalim, bio član Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH.

Ministar odbrane BiH je Zukan Helez, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu državnog Parlamenta. Helez je, pored ostalog, bio na poziciji ministra za pitanje boraca u entitetu Federacija BiH te zastupnik u Zastupničkog doma Parlamenta tog entiteta.

Nenad Nešić, lider stranke Demokratski narodni savez (DNS), imenovan je za državnog ministra sigurnosti. Nešić je nekadašnji zastupnik u Zastupničkom domu državnog Parlamenta BiH.

Ministar prometa i komunikacija je Edin Forto, aktualni premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke. Forto je prehodno bio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, te delegat u Domu naroda entiteta Federacija BiH.

Davor Bunoza, kandidat HDZ-a BiH, imenovan je za ministra pravde. Bunoza je dugogodišnji advokat iz Mostara.

Za ministricu civilnih poslova BiH imenovana je Dubravka Bošnjak, iz HDZ-a BiH, koja je do sada bila zamjenica direktora Agencije za bankarstvo entiteta Federacija BiH.

Sevlid Hurtić, iz stranke BH Zeleni, preuzeo je dužnost ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Hurtić je nakon Općih izbora u BiH u oktobru prošle godine izabran za ministra u Vladi tog entiteta.

Odluku o imenovanju devet ministara, kao i njihovih zamjenika, Zastupničkom domu je dostavila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Borjana Krišto, dugogodišnja članica Hrvatske demokratke zajednice (HDZ) BiH, prva je žena na čelu Vijeća ministara BiH.

Za predsjedavajuću ju je 21. decembra prošle godine imenovalo Predsjedništvo BiH, a njen izbor potvrđen je 28. decembra prošle godine u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Krišto je na sjednici Zastupničkog doma najavila da će Vijeće ministara BiH “preuzeti odgovorne dužnosti i raditi zajedno sa Parlamentom BiH na stabilnosti, sigurnosti i evropskoj budućnosti BiH”.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i njeni zamjenici Zoran Tegeltija i Zukan Helez (desno).
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i njeni zamjenici Zoran Tegeltija i Zukan Helez (desno).

Imena ministarskih kandidata usuglašavana su gotovo mjesec nakon što je 15. decembra 2022. potpisan koalicijski sporazum, te dogovoreno formiranje vlasti na državnom nivou.

Koalicijski sporazum potpisali su predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, te koalicije bošnjačkih i građanskih stranaka, koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) BiH.

Podeli