DruštvoVesti

Teretnjaci neće moći izbeći putarinu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da bi ove godine trebalo da započne uvođenje sistema monitoringa. Kontrola i naplata prometa teških kamiona na putevima nižeg reda u Srbiji vršiće se u cilju očuvanja drumske infrastrukture u zemlji.

Vesić je u saopštenju podsetio da je krajem prošle godine raspisan javni poziv za dostavljanje ponuda. To se odnosi na izradu projekta sistema za naplatu putarine na putevima nižeg reda za teška teretna vozila sa četiri i više osovina. Rok za dostavljanje je 31. januar, za kada je predviđeno njihovo otvaranje.

Na osnovu projekta koji je izrađen, planira se pokretanje postupka javne nabavke za uvođenje sistema naplate putarine putem “free flow” tehnologije za teška teretna vozila. Time bi se započela realizacija uvođenja tog sistema u Srbiji”, naveo je Vesić.

Ministar je kazao da je još 2021. godine izrađena studija opravdanosti uvođenja sistema naplate putarine na budućim deonicama auto-puta i na putevima nižeg reda. Na osnovu analize zaključeno je da bi nova tehnologija omogućila automatsku naplatu putarine bez zaustavljanja.

Tu tehnologiju, kaže, karakterišu pouzdanost i tačnost u procesu naplate putarine. To podrazumeva zaštitu privatnosti i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu.

Ona omogućava da vozila mogu da održavaju svoju brzinu i menjaju trake dok prolaze ispod portala za naplatu putarine. Na njima se nalaze antene koje beleže prolazak vozila i evidentiraju upotrebu TAG uređaja. To predstavlja najefikasnije rešenje za naplatu putarine za teretnjake van auto-puteva, naveo je Vesić.

Ministar je rekao da će biti određene trase kojima kroz Srbiju mogu da se kreću strani teški kamioni u tranzitu.

“Više neće biti moguće da strani teški kamioni koji su u Srbiji samo u tranzitu skreću sa auto-puteva, kako bi izbegli plaćanje putarine. Naši kamioni kada su u tranzitu u drugim zemljama ne mogu da silaze sa utvrđenih trasa za tranzit”, kazao je Vesić.

On je istakao da se putevi nižeg reda uništavaju od kamiona koji se često pretovareni. Najavio je da će u narednim fazama biti kontrolisano i osovinsko opterećenje teških kamiona u samom asfaltu. Neće biti potrebe da kamioni skreću sa puta radi merenja kao što se to radi u mnogim zemljama EU.

“Tako ćemo zaštititi puteve prvog reda u čiju rekonstrukciju se ulažu milijarde evra od uništavanja. Posle nekoliko godina korišćenja od teških i pretovarenih kamiona ti putevi moraju ponovo da se rekonstruišu. To nema nigde u svetu”, rekao je ministar Vesić.

Izvor: Euronews

Foto: Tanjug/Tara Radovanović – Copyright Tanjug/Tara 

Podeli