DruštvoVesti

Mlada Novopazrka Dženita Lukač čuva tradiciju

U Novom Pazaru otvoren je etno dućan Meros na trgu Isa bega Ishakovića. Ideju o prodavnici ručno izađenih predmeta novopazarke Dženite Lukač podržali su Agencija za razvoj Sandžaka SEDA i filijala Nacionalne službe za zapošljavanje.

Mlada dvadesetpetogodišnja Novopazarka Dženita Lukač odlučila je da samu sebe zaposli. Naučila je stari zanat izrade pustećija, formirala firmu za proizvodnju, a želja joj je bila da  ima maloprodajni objekat gde će predstaviti svoj rad. Njen san danas je ostvaren, otvorila je sopstveni dućan gde građani, ali I turisti mogu pronaći ručno izrađen rad.

Na ovu Novopazarku mogu da se ugledaju i ostali mladi ljudi, koji su nezaposleni, jer ovaj grad bio je nekada poznat kao zanatski centar, a pojedinih  zanata skoro da više I nema. Ono što je sigurno svi žele ručno izrađen predmet, koji je I vredan, pa se od njegove izrade može I dobro zaraditi. Dženita je dokaz da se upornošću mogu ostvariti rezultati.

Cene pustećija kreću se od 3.200 do 4.000 dinara, dok su od teleće kože oko 350 evra, jer se one smatraju luksuznim predmetom, pa samim tim i više koštaju.

U Srbiji trenutno ima samo pet čučija, koji se bave obradom vune.

 

Podeli