DruštvoVesti

Bursa i Novi Pazar od sutra bratski gradovi

Na inicijativu koja je potekla prošle godine prilikom posete delegacije Burse Novom Pazaru, sutra će u tom turskom gradu biti stavljen paraf na protokol o bratimljenju.

Bursa je još jedan grad u Republici Turskoj sa kojim će Novi Pazar uspostaviti intenzivnu ekonomsku, trgovinsku, turistisčku, te saradnju na polju zdravstva, obrazovanja i kulture.

Potpisivanjem protokola o bratmljenju Novog Pazara i Burse potvrđuju se i do sada čvrsti bratski i prijateljski odnosi sa turskim narodom.
Podsetimo, u junu je Skupština Novog Pazara usvojila odluku o bratimljenju sa ovim turskim gradom.

Govoreći o inicijativi o bratimljenju Burse i Novog Pazara, gradonačelnik Nihat Biševac tada je kazao da je politika lokalne samouprave sklapanje prijateljskih i bratskih odnosa i veza od kojih će, kroz realizaciju brojnih projekata, građani Sandžaka imati višestruku korist.

Potpisivanje protokola predviđeno je za sutra.

Govoreći o značaju bratimljenja, šef Parlamentarne grupe prijateljstva srpskoturskog prijateljstva, narodni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac kazao je da je za Novi Pazar ali i kompletan Sandžak, te njegove građane stvaranje prijateljstava i uspostavljanje saradnje sa gradovima kakav je Bursa, od izuzetne važnosti i apostrofirao opredeljnost za jačanje odnosa i šitenje mreže bratskih gradova.

Bačevac je podsetio da je u Bursi počasni konzul Rrpublike Srbije, Zarif Alp koji potiče iz Prijepolja.

Podsetimo, ova inicijativa pokrenuta je prilikom posete delegacije Burse Novom Pazaru prošle godine i potekla je od gradonačelnika Alinura Aktasa.

Inače, Bursa je nakon Istanbula najrazvijeniji grad u Turskoj u kojem žive uspešni privrednici poreklom iz Sandžaka.

 

Senada Kalić

 

Podeli