COVID-19DruštvoVesti

Novopazarski lekari u Kairu! Razmena znanja i iskustava

Novopazarski lekari na poziv Ambasade Egipta borave u zvaničnoj poseti toj zemlji. Oni su gosti jedne od najboljih klinika u Egiptu, ali i na afričkom kontinentu. Cilj je razmena iskustava i znanja među medicinskim radnicima dve prijateljske zemlje, Srbije i Egipta.

Delegaciju predvodi direktor Zavoda za javno zdravlje  (ZZJZ) dr Šefadil Spahić. Sa tom zdravstvenom ustanovom Ambasada Egipta  stupila je u kontakt tokom najtežeg perioda u vreme pandemije korona-virusa, kada je upućena i pomoć.

“Od tada mi imamo veliku podršku Egipta. I ova poseta je veoma važna, baš kao i pomoć i podrška koju smo sve vreme dobijali. Veoma je važno da vidimo koje modele oni primenju i kako su organizovani. Dolazimo iz malog mesta, Novog Pazara, gde imamo oko 100 hiljada  u grad sa preko 30 miliona stanovnika (nakon spajanja sa nekoliko okolnih gradova), u ustanovu koja  je vodeća u tolikom tom višemilionskom gradu, ali i čitavoj zemlji. Njena iskustva su nam dragocena”, kazao je doktor Spahić, podsetivši da je razmena znanja i iskustava izuzetno važna na polju medicine.

DIREKTORI KAMIS I SPAHIĆ TOKOM SRDAČNOG RAZGOVORA
DIREKTORI KAMIS I SPAHIĆ TOKOM SRDAČNOG RAZGOVORA

On se posebno zanimao za funkcionisanje dela bolnice gde rade njegove kolege, po struci, mikrobiolozi.

“Nadam se da je ovo početak jedne dobre saradnje sa ovom zdravstvenom ustanovom. Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru postoji tek sedam godina. Mlada smo ustanova. Zato nam je važna povezanost sa kolegama i u zemlji i u inostranstvu”, objasnio je dr Spahić.

Klinika “Wadi El Neel” osnovana je 1993. godine. U njoj se leče egipatski državnici, počev od predsednika Abdel Fataha al-Sisija, preko sportista i brojnih javnih ličnosti, do  vojnih oficira i pripradnika bezbednosti, pa je pod posebnom prismotrom i zaštitom.

“Ovo je jedna od najboljih bolnica u Egiptu. Leči sve vrste bolesti. Uglavnom se ovde zbrinjavaju oni koji imaju teška oboljenja i oni koji žele dobro i efikasno lečenje. Ovde stiže i najbolja tehnika za dijagnostiku i lečenje. Sve što je aktuleno u svetu nastojimo da ispratimo i tako uvek dobijamo najsavremenije aparate za lečenje naših, ali i pacijenata iz susednih zemalja”, istakao je direktor dr Hazim Kamis, govoreći o važnosti bolnice koju vodi sa najboljim timom stručnjaka u ovoj arapskoj republici.

On je jedan od najpriznatijih kardiologa na afričkom tlu, ali i mnogo šire, jer je učesnik brojnih kongresa širom sveta. Kako je posebno istako, u razgovoru sa kolegama iz Novog Pazara, sarađuje sa brojnim stručnjacim u čitavoj Evropi, među kojima je i par njih iz Srbije.

“Ovaj susret je od velike koristi i samo je početak dobre saradnje među našim ustanovama. Nastavićemo i dalje da radimo i na razvoju odnosa naše dve države, koje su u usponu”, kazao je dr Kamis.

Aktuelni ambasador Egipta Bassel Salah i njegov prethodnik Amr Alguvejli su bili u redovnom kontaktu sa rukovodstvom Zavoda za javno zdravlje i predstavnicima Grada Novog Pazara. Poziv za ovu posetu usledio je nakon sastanka ambasadora Salaha, dr Spahića i gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, i ambasadrovog boravka u Novom Pazaru krajem septembra prošle godine.

“Uložiću mnogo truda da realizujemo razgovore i nastavimo saradnju u sklopu koje je bila i poseta egipatskog predsednika Abdel Fataha al-Sisija srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću. Želja mi je da ostvarimo ono što smo počeli s ovom bolnicom i Gradom Novim Pazarom”, poručio je tada Basel Salah, ambasador Egipta.

Pored dr Šefadila Spahića ZZJZ predstavlja i dr Fuad Ugljanin, a ispred Specijalne bolnice za lečenje progresivnih mišićnih i neuromišićnih bolesti “Novopazarska banja” u Kairu borave direktorka dr Sonja Radetinac i predsednica Stručnog saveta dr Saida Biševac.

Dr Spahić zahvalio je Egiptu i ambasadi ove zemlje u Srbiji za pomoć i podršku.

Zoran Maksimović

 

Podeli