DruštvoVesti

Budžet za 2023. godinu usvojilo Veće

Gradsko veće grada Novog Pazara usvojilo je na četrdesetoj redovnoj sednici Nacrt odluke o budžetu grada, za predstojeću 2023. godinu. Budžet za 2023. godinu je razvojni, sa ukupnim prihodima od 3,7 milijardi dinara. Prema rečima Vladimira Marinkovića, zamenika gradonačenika Novog Pazara uvećanje za 181 milion dinara, u odnosu na ovu godinu.

„Planirane su za sledeću godinu investicije u iznosu od 730 miliona dinara u infrastrukturu, za koju je ove godine izdvojeno 677 miliona. Kada je o rashodima reč, važno je reći da su troškovi smanjeni sa 930 miliona na 890 miliona dinara“, poručio je zamenik gradonačelnika.

Budžet urađen po preporukama resornog ministarstva

“Budžet za 2023. godinu je projektovan u dogovoru sa Ministarstvom finansija. Ispoštovani su svi njihovi predlozi i pravilnici, a u skladu sa novim zakonskim propisima”, rekao je Marinković.

Sem ove, na današnjem zasedanju Gradskog veća usvojena je i Odluka o izradi plana detaljne regulacije za industrijsku zonu na potesu Deževa, u KO Postenje. Većnici su dali saglasnost i na nekoliko nacrta rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora.

Prethodno održana  i Javna rasprava o nacrtu budžeta Grada za 2023. godinu

Podsećamo, za unapređenje komunalne infrastrukture planirano je 200 miliona dinara, izgradnju “Smart city centra” 62,5 miliona dinara. Održavanje postojećih saobraćajnica 90 miliona dinara. Za rad osnovnih škola predviđeno je preko 276 miliona dinara, srednjih 122 miliona, ustanova kulture 219 miliona. Za sportske klubove i infrastrukturu  planirano je 242 miliona dinara.

Na javnoj raspravi predstavljeni su rezultati ankete sprovedene među građanima koji su odlučivali koje projekte će lokalna samouprava realizovati u 2023. godini. Najviše glasova dobio je predlog koji se odnosi na čišćenje divljih deponija i postavljanje video nadzora. Taj predlog je dobio 404 glasa.

Izgradnja trotoara u Ulici Save Kovačevića i naselju Selakovac dobile su približan broj glasova 276 odnosno 267. Na četvrtom mestu završio predlog o ranom skriningu raka grlića materice koji je dobio 261 glas.

Osim ponuđenih predloga, građani su dopisali i predložili nekoliko svojih pa se na listi tako našao predlog o asfaltiranju seoskog puta u selu Pnuće.

 

 

Podeli