DruštvoVesti

Počinje rekonstrukcija OŠ“Desanka Maksimović“ i izgradnja fiskulturne sale

Postavljen je kamen temeljac za potpunu rekonstrukciju osnovne škole Desanka Maksimović. U okviru projekta  biće izgrađena i najsavremenija fiskulturna sala. Svečanom početku radova prisustvovali ministri Marko Blagojević I Husein Memić. Osim izgradnje osnovne škole Blagojević je najavio da će do kraja godine početi i rekonstrukcija Opšte bolnice, za koju je izdvojeno preko 5 milijardi dinara.

Realizacija projekta “Rekonstrukcija Osnove škole Desanka Maksimović  I izgradnja fiskulturne sale , omogućiće  bolje uslove đacima i prosvetnim radnicima. Objekat  je dotrajao I izgrađen je pre više od 6 deceenija, a đaci su časove fizičkog vaspitanja održavali u učionicama ili napolju. Direktorka škole Vildana Ćurkić ističe da je ovo jedan od najznačajnijih dana u istoriji škole.

“Ovo je za nas veliki dan za sve nas zaposlene u školi i celo naselje. U oktobru smo slavili 61.rođendan. Objekat je dotrajao, uslovi su bili otežani za rad, ovo je gradska škola koja broji 886 učenika, imamo ukupno 45 odeljenja”, rekla je Ćurkić.

Kamen temeljac koji je označio početak realizacije ovog projekta postavljen je danas u prisustvu ministra za javna ulaganja Marka Blagojevića, ministra turizma I omladine Huseina Memića, te gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca I njegovih saradnika.

Biševac kaže da s obzirom da je škola koja je jedna od najstarijih zaslužuje ovakvu investiciju. On ističe da je cilj da učenici, nastavno osoblje ali i svi ljudi koji rade i obezbeđuju da nastava funkcioniše imaju dobre uslove u  školi, te podsetio da se godinama unazad ulažu značajni napori i sredstva kako bi se unapredilo obrazovanje, kako kroz nastavne sadržaje, tako i kroz infrastrukturu.

“ Ovo je istorijski dan za učenike Osnovne škole “Desanka Maksimović”, za  zaposlene, ali I sve građane Novog Pazara. Znamo da je ova škola jedna od najstarijih u Novom Pazaru , a projektom je predviđeno da ovo bude savremeni objekat sa boljim uslovima za rad. Ovo je nastavak dobre saradnje sa Kancelarijom za javna ulaganja, sada ministarstvom, jer je prošle godine završen projekat rekonstrukcije OŠ “Bratstvo” u koju je uloženo 6 miliona evra, koja u sklopu objekta ima I zatvoreni bazen. Očekujemo i u narednom periodu završetak tendera za Opštu bolnicu, koja će preći u klinički centar, čija je građevisnka vrednost 45 miliona evra I vrednost opreme 30 miliona. Sve su ovo projekti koje realizujemo uz pomoć Vlade i Ministarstva za javna ulaganja, a koji će pomoći da se unapredi kvalitet obrazovanja i zdravstvene zaštite”, rekao je Biševac

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da je realizacija projekta rekonstrukcije OŠ Bratstvo I izgradnja bazena jedan od najboljih primera dobre saradnje Novog Pazara I Vlade Republike Srbije, ted a od tog projekta korist imaju učenici svih škola.

“Nastavljamo tu dobru saradnju projektom koji je danas počeo da se realizuje projekat potpune rekonstrukcije OŠ “Desanka Maksimović” za koju država preko  Ministarstva za javna ulaganja obezbedila oko 4 miliona evra, gde će postojeći kapaciteti biti u potpunosti rekonstruisani uz unapređenje energetske efikasnosti, funkcionalnosti I bezbednosti uz ugradnju potpuno novih sistema za protivpožarnu zaštitu uz poštovanje svih standard kada je dostupnost u pitanju. Planiramo i izgradnju nove sportske hale, sa preko 500 sedećih mesta, koja će kao i bazen Bratstva biti dostupan svim školama u Novom Pazaru za održavanje raznih sportskih aktivnosti”, rekao je Blagojević

Blagojević je najavio da će uskoro početi I realizacija vrednog projekta za unapređenje zdravstvene zaštite u Novom Pazaru.

“Ono što je kruna saradnje Republike Srbije preko Ministarstva za javna ulaganja I Grada Novog Pazara je obnova Opšte bolnice Novi Pazar, koji očekujem da će početi da se realizuje do kraja ove godine, gde će Vlada preko Mnistarstva za javna ulaganja uložiti preko pet milijardi dinara. Radi se o potpunoj rekonstrukciji postojećih kapaciteta, koji su negde oko 17.000 metara kvadratnih I izgradnji potpuno novih kapaciteta preko 15.000 kvadratnih metara, među kojima je izgradnja potpuno novog objekta hirurgije, koji će sam imati preko 11.000 kvadratnih metara. Po okončanju tog projekta Opšta bolnica prostiraće se  na 33.000 kvadrtanih metara i Novi Pazar će  imati  sve uslove za Klinički centar. Svi ovi projekti govore koliko  Vlada Republike Srbije smatra grad Novi Pazar dobrim partnerom”, rekao je Blagojević.

Vrednost radova rekonstrukcije škole i izgradnje fiskulturne sale je oko 4 miliona evra. Rok za završetakradova je 450 kalendarskih dana.

Podeli