DruštvoVesti

Sneg upozorenja putari spremno dočekali

Sneg upozorenja radnici preduzeća ”Novi Pazar – put” spremno su dočekali. Služba zimskog održavanja puteva trenutno je u drugom stepenu angažovanosti. Svi putevi su prohodni, a vozačima se savetuje oprezna vožnja i obavezno zimska oprema.

Prema rečima direktora službe za održavanje puteva preduzeća Novi Pazar put Senada Ibragića, ovo je bio sneg upozorenja, kako za vozače, tako i za radnike na održavanju puteva. U skladu sa aktuelnim vremenskim uslovima, tokom noći očekuje se vraćenje na prvi stepen zimskog održavajnja.

”Mi smo spremni za zimsko održavanje puteva. Zvanično smo u tom sistemu rada od 1. novembra, kada i počinje zimska služba, koja traje do 31.marta. Zimsko održavanje kod nas je podeljeno u četiri stepena održavanja, a mi smo trenutno u drugom. To diktiraju meteorološki uslovi. Inače, stepene održavanja dobijamo od upravljača puta, Javnog preduzeća ”Putevi Srbije”. Juče i danas smo u drugom stepenu održavanja, a večeras silazimo na prvi stepen, jer su najavili poboljšanje meteoroloških prilika”, kaže Ibragić.

Iako nije formiran veći snežni pokrivač, drugi stepen praktično zahteva angažovanje većeg broja radnika, ali i mehanizacije.

”Mi smo sinoć potrošili 60 tona industrijske soli i 50 tona kamenog agregata. Intervenisali smo iz devet punktova zimskog održavanja. Angažovali smo 16 kamiona 9 putarskih vozila, oko 220 ljudi raznih profila, tako da mi radimo punom parom”, naglašava Ibragić. Podseća da su svi putevi prohodni, i oni koji vode zimskim turističkim centrima takođe.

”Upravo sam stigao iz Sjenice. Tamo je snežni pokrivač visine od 5-6 centimetara. Preporuka vozačima je da prilagode vožnju uslovima na putu i da obavezno nose zimsku opremu, ako ne na točkovima, a ono da je imaju u gepeku”, savetuje Ibragić.

Podsetimo, preduzeće za puteve ”Novi Pazar put” održava mrežu od oko 800 kilometara puteva prvog i drugog reda, u narodu poznatijih kao regionalni i magistralni putevi. To preduzeće održava puteve na teritoriji: Kraljeva, Raške, Novog Pazara, Sjenice i Tutina, a tu su i putevi koji vode zimskim turističkim centrima Kopaonik, Rogozna, Goč i Golija.

S.Lj.

 

Podeli