DruštvoVesti

Janković: Važna uloga medija u suzbijanju nasilja nad ženama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da mediji i njihovo profesionalno i etičko izveštavanje imaju veoma važnu ulogu u suzbijanju rodno zasnovanog nasilja za koje je ocenila da je jedan od najkompleksnijih problema današnjice.

Na Konferencija o etičkom i nediskriminatornom izveštavanju o nasilju prema ženama i devojčicama u onlajn sferi na kojoj je predstavljen novi Priručnik za etičko izveštavanje, Janković je istakla da su koreni rodno zasnovanog nasilja u vekovima podređenog položaja žene u društvu. Ona je naglasila da taj problem zahteva angažovanje svih nadležnih državnih organa, ali i svih u društvu, organizacija civilnih društva i međunarodne zajednice, a posebno medija.

Poverenica je rekla da mediji mogu izazvati ozbiljne probleme, jer i pored svih apela, vidimo da pojedini mediji krše etičke kodekse, a, kako je rekla, pokazuju i neznanje, jer je previše neprimereno sročenih naslova ili onih koji su okrenuti sticanju profita kao što je šok, tuga, neverica.

“Nesvesno ili možda i svesno, neki mediji opravdavaju nasilnike i okrivljuju žrtve nasilja, kao što su “varala ga je, nije izdržao, ubio ju je”. I dalje je, nažalost, fokus na privatnim detaljima žene koja je žrtva nasilja pri čemu se ne mari o dostojanstvu žrtve i da su iza tih žena ostala deca, prijatelji, rođaci”, istakla je Janković.

Ona je dodala da bi mnogo pomoglo da se govori o kaznama koje su počinili nasilnici, ali da se o tome retko govori i piše. Ipak, ona kaže da se situacija popravila u poslednje dve godine i da sve više medija iskazuje želju da sarađuje u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Izvor: Tanjug

Podeli