PolitikaVesti

HUSEIN MEMIĆ, MINISTAR TURIZMA I OMLADINE, ZA ALO! PORUČUJE: U turističku infrastrukturu ćemo uložiti 830 miliona!

Srbija mora da nastavi da obogaćuje turističku ponudu i stoga ohrabruje opredeljenje Vlade da pojačano investira u sektor turizma, poručio je u prvom intervjuu za Alo! Husein Memić, ministar turizma i omladine.

On ja za naš list rekao da država kontinuirano i na više frontova radi u cilju obezbeđivanja što boljih uslova za život mladih, govorio je i o pobedi na izborima za Bošnjačko nacionalno veće, i otkrio šta ga savetuje Rasim Ljajić, lider SDPS-a i nekadašnji ministar turizma.

Završeni su izbori za Bošnjačko nacionalno veće, da li ste zadovoljni rezultatima?

– Lista Sandžačke demokratske partije je pobednica izbora za Bošnjačko nacionalno veće i ja sam prezadovoljan. U Novom Pazaru sam pobedio ubedljivo, sa blizu 4.000 glasova razlike u odnosu na drugoplasiranog, a u mom naselju Lug sam osvojio više glasova nego liste koje su zauzele drugo i treće mesto zajedno. Drago mi je i da smo na nivou Sandžaka osvojili najveći broj glasova, što mi sve ukupno daje za pravo da se smatram legitimnim pobednikom izbora.

Rekli ste da od ovih izbora zavisi vaš legitimitet. Da li biste se zaista povukli iz Vlade da vaša lista nije pobedila?

– Sigurno je da bih preispitao svoj položaj i da bih se povukao.  Što se mene lično tiče, legitimitet sam stekao pobedom u mestu gde sam rođen, Novom Pazaru, tako da je tek s tim rezultatom pobeda liste Sandžačke demokratske partije dobila svoj pun smisao.

Na čelo Ministarstva turizma i omladine dolazite na predlog lidera vaše stranke Rasima Ljajića. Šta vam je on savetovao?

– S liderom stranke Rasimom Ljajićem sam u svakodnevnoj komunikaciji. Vrlo dobro sam svestan šta od mene očekuje na ovoj poziciji. Trudim se da ga ne opterećujem bespotrebnim pitanjima, već pokušavam da sa saradnicima dođem do najboljih rešenja.

Kako povećati broj turista usred ekonomske krize u kojoj se svet trenutno nalazi?

– Već se barata procenama da ni u 2023. godini neće doći do oporavka međunarodnih dolazaka, na šta se u prethodnom periodu računalo, a sve to pod uticajem aktuelne krize. U Srbiji su pokazatelji nadmašili očekivanja jer će ove godine turistički promet prevazići rekordnu 2019. godinu. Naravno, to nikako ne sme da nas zavara jer je dosta posla pred nama. Prvo, pandemija je promenila okolnosti na svetskom turističkom tržištu, kojima se moramo prilagođavati u cilju povećanja konkurentnosti. Drugo, ekonomska kriza svakako smanjuje kupovnu moć građana, što će uticati i na odluke ljudi da putuju. Srbija mora da nastavi da obogaćuje turističku ponudu i stoga ohrabruje opredeljenje Vlade da pojačano investira u sektor turizma. Štaviše, 2023. godina će biti godina izgradnje turističke infrastrukture za koju će biti izdvojeno najviše sredstava do sada – 830 miliona dinara ili 20 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

Najavili ste i donošenje strategije za mlade i novog zakona o mladima, pa kada to možemo očekivati?

– Predlog strategije za mlade će do kraja godine biti poslat nadležnim institucijama na mišljenje, a u toku prvog kvartala sledeće godine očekujemo da bude usvojena na Vladi. Pored toga, uskoro ćemo formirati radnu grupu koja će nastaviti rad na izmenama i dopunama Zakona o mladima, tako da ćemo u toku 2023. godine ozbiljno raditi na tom zakonu.

Kad gledam neku utakmicu,
reagujem oštrije

Rekli ste da imate eksplozivan karakter, pa u kojim to situacijama reagujete burno?

Podeli