DruštvoRegionVesti

Kurti odgodio izricanja kazni na 48 sati nakon prijedloga ambasade SAD na Kosovu

Premijer Kosova Albin Kurti odgodio je provođenje druge faze odluke o srpskim registarskim tablicama za 48 sati na sjeveru Kosova. Druga faza po planu Vlade Kosova predviđala je izricanje novčanih kazni, piše Radio Slobodna Evropa.

Zahtjev za odgodu od 48 sati uputile su Sjedinjene Države.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država je saopštio putem društvih mreža da je predložio premijeru Kosova da odgodi implementaciju izricanja kazni za vozače vozila sa srpskim registarskim tablicama na sjeveru Kosova za 48 sati.

Premijer Kosova Albin Kurti je putem Twittera saopštio da je prihvatio odgodu navodeći da je “raspoložen da radi na iznalaženju rješenja u naredna dva dana sa SAD i EU”.

Kurti se zahvalio ambasadoru SAD na Kosovu, Jefferyju Hovenieru na posvećenosti i rekao da prihvata ponudu.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu je izrazila zabrinutorst zbog nepostizanja dogovora na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu 21. novembra.

Američko ministarstvo inostranih poslova izrazilo je razočaranje zbog nepostizanja dogovora premijera Kosova Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o ovom pitanju nakon višesatnog sastanka koji su održali 21. novembra u Briselu, uz posredovanje Evropske unije (EU).

Kurti i Vučić “moraju učiniti ustupke kako ne bi ugrozili teško stečeni mir u ionako krhkoj regiji”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

Evropska unija, Velika Britanija i NATO takođe su izrazili razočaranje zbog nepostizanja dogovora.

 

Izvor: RSE

 

Podeli