Društvo

Svečlja na Brnjaku: Počela primena sporazuma

Počela primena sporazuma o ličnim dokumentima sa Beogradom.

 Na svim administrativnim prelazima obustavljeno izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata za građane KiM koji ulaze u centralnu Srbiju, ni prištinske vlasti neće izdavati takve dokumente putnicima iz centralnog dela Srbije.

Beograd i Priština postigli su 27. avgusta dogovor o ličnim dokumentima, prema kojem Beograd ukida dokumenta za vlasnike ličnih karata koje su izdale privremene prištinske institucije, dok ih Priština neće uvoditi za građane sa ličnim kartama Srbije.

Na prelazu su na vidnim mestima postavljene table sa “disklejmerima”, odnosno obaveštenja u kojima se objašnjava da se omogućavanje korišćenja ličnih karata koje je izdala Priština vrši isključivo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja i da se to ne može tumačiti kao priznavanje ,,jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova,,.

Priština nije odustalo od namere da danas počne proces preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS koji bi trebao da traje dva meseca, a očekuju se pregovori i oko tog pitanja.

Tunjug/GG

Podeli