SvetVesti

Adrenalinske avanture u nezaboravnim pejzažima: Turski kanjoni čekaju da ih otkrijete

Prelepi kanjoni Turske nude očaravajuću kombinaciju prirode i istorije, u kojima se čisti tirkizni potoci susreću sa strmim stenama. Omiljena su odredišta u Turskoj za beg u prirodu, a pogotovo su omiljeni među zaljubljenicima u ekstremne sportove.

Stvoreni upornim rekama, koje se vekovima urezuju u strme stene, kanjoni Turske, od kojih su neki kilometrima dugi sa visinama litica na pojedinim mestima, koje dostižu hiljade metara, su među prvim izborima za ljubitelje adrenalinskih iskustava. Bilo da želite da se rashladite u ledeno hladnim vodama ili na splavu, da se spuštate niz ziplajn ili penjete, kanjoni Turske obećavaju avanture koje se ne mogu odbiti. A u isto vreme, priroda i istorija se susreću u jedinstvenoj harmoniji, dok ruševine drevnih gradova, crkava i grobnica danas šapuću priče o prošlim vremenima. Poslušajmo ovaj šapat i krenimo na kratko putovanje u pet najlepših kanjona Turske – u kojima se avanturi ne vidi kraj.

 

Nacionalni park kanjon Koprulu (Köprülü Kanyon Millî Parkı)

Na 85 km od centra grada Antalije, kanjon Koprulu je pravo čudo prirode stvoreno od tirkiznih voda reke Kopručaj. Sa dužinom od 14 kilometara i visinom preko 100 metara, među je najdužim kanjonima u Turskoj, dok je ovo područje, koje privlači posetioce svojim prirodnim lepotama, zadivljujućim pejzažima i brojnim mogućnostima za aktivnosti u prirodi, proglašeno je nacionalnim parkom 1973.

Najistaknutiji aspekt kanjona je nesumnjivo reka Kopručaj, koja čini region jednim od najatraktivnijih prirodnih rekreativnih područja u Turskoj. Na reci u mirnom okruženju posetioci mogu da uživaju u uzbudljivim aktivnostima, u vidu vodenih sportova, raftinga, pecanja i plivanja. Pored reke, okolina nudi i mnoge druge zanimljivosti, u kojima posetioci mogu uživati, poput hikinga i penjanja po setenama, orijentiringa i biciklizam, posmatranja i fotografisanja flore i faune, kampovanja i piknika, dok su takođe dostupni i izleti u planine, kao i džip safari.

Kanjon je jedna od stanica na putu Sv. Pavla, koji je druga najduža pešačka ruta u Turskoj, koja prati put kojim je prošao Sv. Pavle na svom putu širenja hrišćanstva u Zapadnu Evropu, u kojoj se putnici mogu odmoriti, kao i iskoristiti to vreme za posetu drevnom gradu Selge zapadno od reke. U Nacionalnom parku kanjon Koprulu  se nalaze kako objekti za ishranu i predah, tako i kampovi na obali reke za odmor i smeštaj, a unutar granica parka moguć je i udobniji boravak u drvenim bungalovima, koji služe kao hosteli.

 

Dolina Ihlara (Ihlara Vadisi)

Dolina Ihlara se nalazi u Kapadokiji, regionu poznatom po svojim vilinskim dimnjacima i podzemnim gradovima, koji mnogi smatraju jednim od najfascinantnijih mesta na Zemlji. 14 kilometara duga dolina duž reke Melendiz, poznata je kako po svojoj istoriji tako i po prirodnim lepotama. Kroz istoriju je bila važan centar hrišćanstva, zahvaljujući zaštićenoj prirodnoj strukturi koju je stvorila reka Melendiz, koji se ogleda u mnoštvu crkava, kao što su Sumbulu, Jilanli, Kokar, Agačalti, Purenliseki, Egritas, Kirkdamalti i Bahatin Samanlık, od kojih su neke poznate i po svojoj dekorativnoj umetnosti. Kako se u dolini nalaze i sjajne staze za šetnju, nakon obilaska crkava, posetioci se mogu opustiti u nekom od kafea ili restorana na reci Melendiz.

 

Kanjon Saklikent (Saklıkent Kanyonu)

 U dolini dugoj 18 kilometara, koja je među najdubljim dolinama na svetu, visina kamenih zidova na nekim mestima prelazi i hiljadu metara. Kanjon Saklikent u okrugu Seidikemer u Mugli je kao stvoren za avanturiste, koji se uz pratnju umirujućih zvukova tekuće vode, mogu uputiti u šetnju po kanjonu, uz pogled samo na nebo usred stena.

Samo su prva dva kilometra doline prilagođena neiskusnim trekerima, jer drveni stubovi pričvršćeni za zidove kanjona u ovom delu omogućavaju posetiocima pristup veličanstvenom pogledu. Preostalih 16 kilometara kanjona, koji se sporadično sužavaju na dva metra širine, uglavnom istražuju profesionalci uz odgovarajuću opremu.

Pored kanjoninga, Saklıkent nudi i druge aktivnosti poput raftinga, ziplajna i bandži džampinga, a posetioci koji ne žude za adrenalinskim aktivnostima mogu  se opustiti na drvenim platformama za sedenje i uživati u svežim sprecijalitetima kraja, kao što su gozleme i pastrmke.

 

Kanjon Arapapišti (Arapapıştı Kanyonu)

 Smešten na tromeđi  provincija Ajdin, Denizli i Mugla, kanjon Arapapišti,  koji se pruža šest kilometara sa visinom litica od 380 metara, je poznat i kao kanjon Indžegiz. Pravo čudo prirode, nastalo erozijom izazvanom potokom Akčaj, predstavlja pravu poslasticu za istraživanje, jer se u kanjonu nalaze ruševine iz rimskog i vizantijkog perioda. U kanjonu se takođe nalaze i misteriozna grobnica stara 2.500 godina za koju se veruje da potiče iz persijskog vremena, pećine koje su formirale vode Akčaja, kao i istorijski most Kemer, koji su izgradile armije Aleksandra Velikog .

U nekim njegovim delovima, kanjon  je moguće istražiti i čamcem uz ture, koje uglavnom traju od devedeset minuta do dva sata, dok staze za pešačenje pružaju aktivnije iskustvo razgledanja. Obe vrste izleta priređuju neverovatna iskustva uz pejzaže i netaknutu prirodu.

 

Kanjon Šahinderesi (Şahinderesi Kanyonu)

Kanjon Šahinderesi se nalazi u planinama Ida, na turskom poznatijim kao Kaz planine. Ovo čudo prirode takođe je i predmet legendi, jer su se davno planine Ida smatrale „Planinama boginja“, te su  stoga bile svete. Region u kom se kanjon prostire duž 27 kilometara, smatra se i drugim regionom na svetu po proizvodnji kiseonika posle švajcarskih Alpa, a povrh toga, kanjonu je dom mnoštvu lekovitih travki i bilja. Smešten je unutar granica Nacionalnog parka planina Ida (Kaz Dagları Milli Parkı), koji je pod zaštitom države, a posetioci mogu da šetaju, plivaju u ledeno hladnim vodama i uživaju u brojnim prilikama za fotografisanje.  Za dublje istraživanje kanjona, dostupni su obilasci sa vodičem.

Podeli