DruštvoReportažeVesti

Jubilej! Dve decenije festivala folklora u Sarimsakliju

Igre i pesme iz gotovo svih krajeva Srbije, ali i Crne Gore i Bosne i Hercegovine predstavili su čuvari tradicije na obali Egeja u Sarimsakliju. Najveći festival folklora na tlu Evrope i Azije i ove godine u malom ribarskom mestu u Turskoj okupio je folkloraše sa čitavog Balkana.  Ove godine nesvakidašnja smotra proslavlja dve decenije postojanja, a ljubitelje folklora u, za mnoge, najlepši deo Turske vodi Novopazarac Anes  Biberović.

“U ovoj jubilarnoj godini okupili smo rekordan broj učesnika. Preko hiljadu ipo folkloraša predstavilo je svoju kulturu i tradiciju. Međutim, nije naš cilj samo promocija i negovanje kulturnog nasleđa balkanskih zemalja, već i razmena iskustava, razbijanje predrasuda i druženje”, kaže Anes, koji je na mestu direktora festivala nasledio svog oca.

 

Festival je osnovao poznati turistički radnik u Srbiji i Turskoj Besim Biberović, sa jasnom vizijom stvaranja veza i velikom ljubavlju. Uvek je govorio da su kultura i turizam dva nerazdvojiva dobra.

“Mi odavde šaljemo golubove mira, to je naša misija”, govorio je on i dovodio na hiljade folkloraša iz čitavog sveta od daleke Indije, iz afričkih zemalja, do njegovog najdražeg Balkana, iz zemlje koja se nekada, kako je s ponosom govorio, zvala bajka.

Nedavno u jeku pandemije Besim je preminuo, ali je festival nastavio da živi, kao uspomena na sve ono što je on uradio na polju kulture, tradicije i turizma na Balkanu, ali i u Turskoj, gde su ga prihvatili kao svog i dali svu podršku njegovoj ideji da spaja narode i neguje najveće vrednosti njihovih identiteta.

Ove godine na festival je stiglo čak 36 društava iz zemalja bivše Jugoslavije i Bugarske. Pandemija  nije prekinula održavanje ove manifestacije, ali se iz dalekih zemalja još uvek javlja malo učesnika. Tako je i zbog ratnih dešavanja.

“Nadamo se da će se to uskoro promeniti i da ćemo ponovo biti domaćini ansamblima iz Nigerije, Indije, Belorusije… Nadamo se da će nam se vratiti i naši prijatelji iz Ukrajine i Rusije, koji su redovno nastupali na našim festivalima”, kazao je Anes Biberović.

Sarimsakli, zborno mesto folkloraša, smešteno je nedaleko od ostrva Lezbos, a u podnožju brda o kojima se prepričavaju najzanimljivije legende. Zanimljiv naziv za malo ribarsko mesto, koje danas posebno mami turiste sa Balkana na severnu obala Egejskog mora, mnoge navodi na pitanja o njegovom poreklu.Kažu da je ovo mesto bilo poznato po proizvodnji belog luka, pa otuda potiče i ime grada.

Za Sarimsakli se vezuje i Đavolja trpeza, brdo u čijem podnožju se ovo mesto nalazi. Đavolja trpeza predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija koja pruža nezaboravan pogled na Egejsko more. Činjenica da, prema legendi, ni sam đavo nije htio da siđe sa brda iznad regije Ajvalik u Turskoj dovoljno govori o prirodnoj lepoti ove oblasti.M.

Zbog svoje specifične klime sa vlažnošću vazduha od 0,5%, Sarimsakli je vazdušnom banjom proglasila Svetska zdravstvena organizacija.

Biberovići su otkrili ovo zanimljivo mesto, gde godinama dolaze gosti s Balkana. I sam folklorni festival učinio je da se među ljudima iz Srbije čuje za Sarimsakli. Zato Anes danas ima i veliku podršku lokalnih vlasti. Kada gradonačelnika Ajvalika i Sarimsaklija Mesuta Ergina pitate koji je najvažniji događaj na obali Egeja, reći će vam da je to “Sarimsakli trophy”.

 

“Iza nas je neverovatnih 20 godina festivala. Danas ovde boravi 1500 učesnika, tačnije 1800 uz svu pratnju. Samim tim što ovaj festival ima ogroman uticaj na razvoj turizma, on je veoma važan i za razbijanje predrasuda, kroz raznolikost i multikulturalnost, zahvaljujući kojoj se najlepše slike šalju baš odavde iz Sarimsaklija i Ajvalika. To je najvažnije za nas. Ovogodišnje rekordno učešće najbolje govori o velikim potencijalima kulture”, kazao je gradonačelnik Ergin.

Njegovo poreklo je iz naših krajeva, baš kao i većine žitelja ovog dela egejske obale, koji su se početkom prošlog stoleća odselili iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Sveukupni pobednik ovogodišnjeg Festivala folklore u Sarimsakliju je KUD “Čajevac” iz Banja Luke.  Među nagrađanima su i ansambli iz Doboja, Aranđelovca, Požarevca, Kruševca i Beograda.

Mladi su uz učešće u programu mogli da obiđu kraj gde je svaki kamen istorija, gde su pisane Ilijada i Odiseja, gde je meditirala Kleopatra, ali i da krstare među 23 ostrva egejskog arhipelaga. Na dva broda, koji su se u jednom trenutku na otvorenom moru zaustavili, zaigralo se i neizbežno Užičko kolo, ali i na plažama, gde trenutno odmara više od 3 hilljade gostiju iz Srbije. Oni bi se pridružili folklorašima.

 

Zoran Maksimović

 

Podeli