EkologijaVestiZanimljivosti

Klimatski pametna Srbija

Priznanja Ministarstva zaštite životne sredine i Ujedinjenih nacija dobili su 11 timova inovatora i šest opština za razvoj rešenja koja će doprineti očuvanju životne sredine i otvaranju zelenih radnih mesta.

Od jedne litre otpadnog jestivog ulja može da se napravi 10 sapuna i uštedi gotovo četiri kilograma ugljen-dioksida na industrijskoj proizvodnji. U program se do sada uključilo 500 domaćinstava u Sjenici.

„U sklopu naše mreže koja se zove Socijalna franšiza ‘Bioideja’ za sve korisnice koje žele da od ovoga hobija naprave biznis, imaju posebnu podršku i mentorstvo da bi postale samostalne preduzetnice“, navodi Sanida Klarić iz Udruženje žena „Bioideja za održivi razvoj“.

Među nagrađenim projektima je i digitalizovana bašta.

„Računar određuje strategiju korišćenja prirodnih resursa. Smanjuje se potrošnja đubriva u zemljištu, dobija se zdravija hrana. Optimizujemo potrošnju energije, zemljište se navodnjava onoliko koliko mu je potrebno“, objašnjava dr Aleksandar Rodić iz Centra za robitiku Instituta „Mihajlo Pupin“.

Kragujevac, Kruševac, Kraljevo, Niš, Šabac i Sremska Mitrovica dobili su priznavanja za izradu planova nisko-ugljeničnog razvoja.

„Građani mogu da vide i grafički koliko se smanjivala potrošnja energije na objektima koji su energetski sanirani. Prikazali smo kolika je emisija ugljen-dioksida da bi građanima približili povezanost uštede energije sa emisijom CO2“, naglašava Ana Radojević, energetski menadžer iz Kragujevca.

„Mi očekujemo da kada se realizuju ovi projekti, da će pet stotina hiljada tona ugljen-dioksida, da će te emisije biti smanjene. To će sve ukupno poboljšati našu klimatsku sliku“, napominje Sandra Dokić, pomoćnica ministarke zaštite životne sredine.

Usled klimatskih promena Srbiji su za dve decenije suša i poplava nanele štetu od oko osam milijardi evra.

„Sa tim novcem, ako bismo ga pametnije investirali, mogli smo da naš sistem za prečišćavanje otpadnih voda potpuno uskladimo sa standrardima Evropske unije“, tvrdi Miroslav Tadić iz UNDP-a.

Globalni fond za životnu sredinu i Ministarstva zaštite životne sredine projekte su podržali sa 11 miliona dolara.

Izvor: RTS

Podeli