Zavrsni ispit prvi put prosao bez problema

Vlada Srbije saop┼ítila je da su zavr┼íni ispit i uvid u rezultate na portalu Moja srednja ┼íkola prvi put pro┼íli bez problema, zahvaljuju─çi zna─Źajnim unapre─Ĺenjima u procesu sprovo─Ĺenja male mature na kojima se prethodnih godina radi sa Ministarstvom prosvete i Kancelarijom za IT i eUpravu.

Ove godine je sve proteklo regularno i bez ijednog propusta, naveli su iz Vlade.

Na zavr┼íni ispit ukupno je iza┼ílo 64.358 u─Źenika, a rezultati zavr┼ínog ispita objavljeni su na portalu Moja srednja ┼íkola, putem koga je preko ┼íifre u─Źenika, 133.469 korisnika videlo rezultate.

Ukupan broj podnetih prigovora na rezultate prvostepenoj komisije je 4.264, do promena bodova došlo je u 1.337, dok je drugostepenoj komisiji upućeno 669 prigovora.

Digitalizovane testove završnog ispita, kojih je bilo ukupno 185.681, pregledalo je ukupno 4.128 nastavnika, a obuku za pregledanje testova prošlo je 12.858 nastavnika.

U saop┼ítenju se podse─ça da je prvi put ove godine u─Źenicima omogu─çena priprema za zavr┼íni ispit i preko funkcije eVe┼żbaonica na portalu Moja srednja ┼íkola.

EVe┼żbaonica, koju je dostupnom u─Źinio Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, pu┼ítena je u funkciju 10. juna i do 30. juna je, kako se navodi, ura─Ĺeno skoro 300.000 testova ili skoro ┼íest miliona zadataka.

Kao ┼íto je ranije najavljeno, i ove godine lista ┼żelja mo─çi ─çe da se podnese putem portala Moja srednja ┼íkola, uz mogu─çnost za neograni─Źeni broj izmena i dopuna do 6. jula.

Na portalu ─çe 13. jula biti lista raspore─Ĺenih u─Źenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim ┼íkolama.

Upis u srednje ┼íkole mo─çi ─çe da se obavi potpuno elektronskim putem kori┼í─çenjem navedenog portala, a povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogu─çen i elektronski upis i za sve u─Źenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podno┼íenja elektronske prijave za upis.

Vlada Srbije je sa Ministarstvom prosvete, a uz podr┼íku Kancelarije za IT i eUpravu, za unapre─Ĺenje procesa realizacije zavr┼ínog ispita i uspostavljanje portala Moja srednja ┼íkola, do sada ulo┼żila vi┼íe od 49 miliona dinara.

Izvor: Tanjug

Podeli