DruštvoVesti

Danas konačni rezultati izbora Predsednika RIK-a: Rok za formiranje novog saziva parlamenta 4. avgust

Na današnjoj sednici Republičke izborne komisije (RIK) biće utvrđeni konačni rezultati parlamentarnih izbora i dostavljeni Skupštini, i od tada teče rok za formiranje novog saziva parlamenta, koji ističe 4. avgusta, izjavio je predsednik tog tela Vladimir Dimitrijević.

– Sednica RIK-a zakazana je za danas u 12 časova i tada ćemo utvrditi ukupan izveštaj o rezultatima izbora i dostaviti ga Skupštini. Od danas praktično počinju da teku rokovi za zakazivanje te sednice. Zakonski rok je 30 dana počev od danas – kaže Dimitrijević.

Kako RTS piše, Dimitrijević navodi da je poslednje glasanje održano u Velikom Trnovcu na biračkom mestu broj 6.

– Ono je uspešno završeno posle nekoliko ponavljanja, zbog opravdane zaštite izbornog prava. Protekao je rok za zaštitu izbornog prava. Opštinska izborna komisija opštine Bujanovac je na jučerašnjoj sednici utvrdila zbirni izveštaj za sva izborna mesta sa svoje teritorije i dostavila ga RIK-u. Mi smo odmah zakazali sednicu. Nakon toga teku svi ostali rokovi.

Poslednji rok za formiranje Vlade je, kaže, početak novembra.

– Ovde govorimo o krajnjim rokovima. U okviru tih rokova može da se formira i konstituiše i Parlament i Vlada – napominje Dimitrijević.

Na parlamentarnim izborima učestvovalo je ukupno 19 izbornih lista od kojih je 12 prešlo cenzus.

– Od tih 12 lista sedam izbornih lista čine političke stranke i udruženja građana, a pet su liste manjina. U Parlamentu će biti ukupno 26 političkih stranaka i udruženja građana – ukazuje Dimitrijević.

Navodi da je na poslednjim parlamentarnim izborima bio rekordan broj članova biračkih odbora.

– Dodatno što se posmatrača tiče, nov Zakon o izboru narodnih poslanika daje veliku mogućnost posmatračima da posmatraju izborni proces u svakoj fazi i u svakom organu. Oni mogu da reaguju samo nekim savetima nakon sprovedenih izbora. Kada prisustvuju sednicama organa za sprovođenje izbora, oni su tu samo u svojstvu posmatrača, ali je bitno da su tu u svakoj fazi izbornog procesa od početka do kraja – napominje on i dodaje da je važno da su izbori završeni.

Ujedno, on je najavio da je jutros u 9 počeo stastanak sa sa predstavnicima Venecijanske komisije.

– Oni će obaviti niz sastanaka i okruglih stolova sa ciljem da se vidi kako je tekao prethodni izborni ciklus, koja su to moguća unapređenja izbornog zakonodavstva u narednom periodu i da vidimo koja je to najbolja praksa u demokratski razvijenim društvima – zaključio je Dimitrijević.
Izvor: RTS, Blic

Podeli