DruštvoVesti

U domovima zdravlja sve veći broj pacijenata sa stomačnim gripom

Poslednjih nedelja u domove zdravlja dolazi sve više pacijenata sa bolovima u stomaku i simptomima stomačnog virusa. Stomačni virus se manifestuje povraćanjem, dijarejom i grčevima u stomaku, a bolest se prenosi preko prljavih ruku, hrane ili zaraženih površina.

“U letnjem periodu imamo veći broj pacijenata sa stomačnim tegobama, to je tri do četiri pregleda po lekaru, što je značajan broj jer je to nešto više od pet odsto pregledanih pacijenata na dnevnom nivou”, rekla je za Tanjug dr Milena Turubatović iz Doma zdravlja “Savski venac”.

“Pacijenti se javljaju sa simptomima mučnine, povraćanja, malaksalosti, moguće i dijareje i grčevima u stomaku”, rekla je dr Turubatović.

“U toku letnjih meseci uzročnici su najčešće virusi koji se prenose preko prljavih ruku sa neopranog voća i povrća. Drugi prenosioci su bakterije koje mogu da budu u neobrađenom mesu, u neispravnim mlečnim proizvodima. Treba da obratimo pažnju gde kupujemo i kako termički obrađujemo hranu”, rekla je dr Turubatović.

“Najčešći pacijenti su nam deca i hronični pacijenti zato što oni to najteže podnose zbog svog imuniteta koji je po prirodi slabiji, ali svo stanovništvo je zahvaćeno, zato što je ovaj period pogodan za takve infekcije”, kazala je dr Turubatović.

“Lečenje treba da započnemo sami, ako su ti simptomi blagi. To su mirovanje, skidanje temperature paracetamolom, ako je neophodno i rehidratacija, zatim blaža ishrana – čajevi bez šećera, dvopek, grisine i pirinčana voda. Ako su simptomi jači u smislu intenzivnijeg povraćanja, više od pet puta dnevno, dijareja više od 10 dnevno, jakih bolova u stomaku koji ne prestaju, onda se treba javiti lekaru, ako simptomi traju više od tri dana”, rekla je dr Turubatović.

 Izvor: Tanjug

Foto:Pixabay

Podeli