DruštvoVesti

AKO VAM STIGNU OVE PORUKE NI SLUČAJNO NE OTVARAJTE: Novi virus se širi društvenim mrežama!

Na društvenim mrežama se, ponovo, širi virus. Određeni broj korisnika prijavio je poruke koje glase ”Mislim da sam te video u ovom videu, jesi li to ti?” ili ”Pogledaj ko je umro” sa pratećim linkom.

Iako poruka često stigne i od nekog od vaših prijatelja, sasvim sigurno je da je njihov nalog zaražen, pa se poruke šalju automatski – u svakom slučaju video je gotovo uvek neka vrsta virusa, možda čak i ransomware softvera ili phishing prevare.

Phishing (izgovara se: fišing) je napad koji pokušava da vam ukrade novac ili identitet tako što vas nabavlja da otkrijete lične informacije – kao što su brojevi kreditnih kartica, informacije o banci ili lozinke – na veb lokacijama koje su legitimne. Sajber prevaranti su obično pouzdana preduzeća, prijatelji ili poznanici u lažnoj poruci, koja sadrži vezu ka phishing veb lokaciji.
Ransomware je zlonamerni tip programa koji zaključava vaš kompjuter, tablet ili pametni telefon – ili enkriptuje vaše fajlove i zatim zahteva otkup za njihovo bezbedno vraćanje.
Apsolutno ne treba otvarati bilo kakve linkove čija URL adresa izgleda makar malo sumnjivo, a sa ovakvim virusnim porukama te adrese su gotovo uvek sumnjive.

 

 

Izvor: Kurir.rs/Telegraf

Podeli