Nakon praznika očekuje se porast broja obolelih

Nakon praznika očekuje se porast broja obolelih od koronavirusa, kaže epidemiolog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević i napominje da je epidemioloÅ”ka situacija nestabilna.

Mioljević je za RTS, međutim, ocenila da ćemo, zahvaljujući vakcinama i antivirusnim lekovima, ove godine verovatno biti ā€žnegde na korak ispred virusaā€.

Konstatovala je da je, ako se uporede brojke od pre nepunih mesec dana, broj pozitivnih sada manji.

ā€žImali smo 26. januara skoro 20.000 pozitivnih, juče oko 7.000 pozitivnih ā€“ povećan je broj pacijenata koji su na respiratoru, i onih koji su izgubili bitku sa kovidom tako da je realno očekivanje da ćemo nakon praznika imati povećanje broja obolelihā€, rekla je Mioljević, javlja Tanjug.

U prilog tome navela je da kruže delta, omikron i stelt soj virusa i ocenila da je treba biti viŔe nego oprezan jer je epidemioloŔka situacija nestabilna.

Ukazala je da za lekare i ostale ljude iz oblasti medicine mutacije nisu iznenađenje, ali da učestvale mutacije u protekla dva meseca govore da se virus intenzivnije i većom brzinom

prilagođava i mutira sa ciljem da oboli Å”to viÅ”e ljudi.

Konstatuje da je klinička slika pacijenata blaža i da je manji broj njih hospitalizovan, kao i da manje vremena provode u bolnici, ali upozorava da ā€žvirus uvek nađe domaćina, posebno pacijente koji imaju primarnu ili sekundarnu imunodeficijencijuā€.

Svaki virus korona može dati teŔku kliničku sliku bez obzira kako se zove, napominje doktorka.

Kada je reč o gripu, navodi da je najveći broj obolelih bilo u februaru i martu.

ā€žOve godine bilo je neÅ”to viÅ”e registrovanih slučajeva gripa nego proÅ”le godineā€, rekla je ona.

Govoreći o povratku Å”kolaraca i zavrÅ”etku raspusta, smatra da je tu uspostavljen sistem koji daje rezultate i nije bilo problema u vezi sa povećanjem broja novozaraženih.

Mioljevićeva zaključuje da pored vakcine koja je apsolutni prioritet i najvažnija mera prevencije, imamo i nekoliko antivirusnih lekova koji se pod kontrolom ordinirajućeg lekara mogu primati u toku prvih neokoliko dana sa dobrom prognozom u lečenju.

 

Izvor: Politika

Foto: N. Marjanović

Podeli