Od ponedeljka ekolo┼íki praznik u Novom Pazaru ”Ekofestival”

Po─Źetkom slede─çe nedelje u Novom Pazaru bi─çe organizovan peti po redu Ekofestival. Po─Źe─çe u ponedeljak u gradskom parku dok ─çe narenog dana biti uprili─Źena dodela nagrada u─Źesnicima. Ekofestival 2022. uz podr┼íku Grada, organizuje Centar za decu i mlade Duga. ”Re─Ź je o najmasovnijoj i najzna─Źajnijoj manifestaciji koja sublimira sve ekolo┼íke aktivnosti koje se tokom cele godine realizuju. Cilj je da kroz dru┼żenje, zabavu i razli─Źite umetni─Źke prakse razvijemo ljubav prema prirodi kod mladih i damo doprinos op┼ítoj ekolo┼íkoj kulturi” kazala je za RTV Novi Pazar direktorka Centra za decu i mlade Duga Fatima Durovi─ç.

”Kada smo delegirali teme za konkurs one se ti─Źu onoga ┼íto je promena odnosa i oblika pona┼íanja i navika kada je upitanju odnos prema ┼żivotnoj sredini, o─Źuvanje onoga ┼íto imamo i u krajnjoj liniji razumevanje fundamentalnog jedinstva ─Źoveka i prirode ┼íto je bio i krajnji idealni cilj i polazi┼íte da menjamo odnos prema ┼żivotnoj sredini , da menjamo navike a uvereni smo da upravo kontinuiran rad sa mladima osigurava neke dugoro─Źne rezultate” kazala je direktorka Centra za decu i mlade Duga Fatima Durovi─ç.

Ona je pozvala ┬ásve sugra─Ĺane, u─Źenike i grupe u─Źenika da organizovano do─Ĺu i posete festival.

”Cenim da ─çe imati puno toga da vide. Pripemili smo bogat i sadr┼żajan program. Na letnjoj pozornici o─Źekuje nas izlo┼żba radova pristiglih na konkurs i to od ┼íest grupa pred┼íkolaca, 18 odeljenja ┬áni┼żih osnovaca i preko 70 rdova starijih osnovaca ─çemo ovom prilikom izlo┼żiti. Osim toga likovnu koloniju smo nazvali ‘Ekolo┼íka likovna kolonija’ i realizova─çe je polaznici likovnog ateljea, ali ─çe na┼íi goti biti i polaznici i drugih likovnih ateljea grada. Planirali smo tako─Ĺe, izradu jednog grupnog likovnog rada ispred Kule motrilje” najavila je Durovi─ç.

Festival ─çe imati i edukativni karatker, pa ─çe u saradnji sa ekolozima iz JKP ”Gradska ─Źisto─ça” koji radionice organizuju u ┼íkolama, ista biti realizovana na otvorenom.

”Biolozi ekolo┼íkog dru┼ítva Duga ─çe predstaviti svoje godi┼ínje aktivnosti, a studenti Departmana za biologiju Dr┼żavnog univerzitteta u Novom Pazaru ─çe takore─çi doneti jednu laboratoriju na otvorenom i spremaju jedan sadr┼żajan i interesantan program za ovu priliku” kazala je direktorka Centra za decu i mlade Duga Fatima Durovi─ç.

Ona je izrazila zadovoljstvo da ─çe u─Źestvovati i ┼íti─çenici i ─Źlanovi Udru┼żenja za mentalno nedovoljno razvijene osobe.

Drugog dana bi─çe uru─Źene nagrade u─Źesnicima festivala. Nagrade je obezbedio Grad Novi Pazar. Poruka ovogodi┼ínjeg festivala koje predstavlja svojevrstan ekolo┼íki praznik je ”Mi ─Źuvamo Novi Pazar”.

 

Senada Kali─ç

 

Podeli