DruštvoVesti

Zdravlje: O savremenom pristupu u lečenju hepatitisa C

Mobilizacija pacijenata koji se do sada nisu lečili i primena novih, savremenih terapijskih protokola u lečenju hepatisa C, tema je današnje tribine održane u Novom Pazaru. Tribinu, kojoj su prisutvovali lekari i usposlenici u zdravstvu organizovao je Zavod za javno zdravlje Novi Pazar u saradnji sa stručnjacima Kliničkog centra u Kragujevcu.

U ovoj godini akcenat je stavljen na edukaciju zdravstvenih radnika i uposlenika u zdravstvenom sektoru, kazao je za RTV Novi Pazar direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefafil Spahić. On je podsetio da je prošlog meseca Zavod organizovao trodnevnu obuku sa lekarima iz Turske koji su edukovali ovdašnje lekare i zdravstvene radnike o  postupanju u vanrednim situacijama. Današanje predavanje odnosilo se na virusna oboljenja i hepatitis C.

”Evidentna je učestalost  virusnih oboljenja. Što se tiče grada Novog Pazara i opštine Tutin povećan je broj hepatita a posebno hepatita C i u tom slislu ćemo sagledati epidemiološku situaciju i nove metode lečenja” kazao je Spahić.

Infektolog  Kliničkog centra u Kragujevcu, prof.dr Željko Mijailović, ujedno redovni profesor na Fakultetu medicinskih nauka kazao je da je ovo prvi u nizu skupova i tribina, od planiranih aktivnosti vezanih za predstavljanje novog vodiča za lečenje hroničnog hepatitisa C , ali i način da se predstave bitne novine u zdravstvenom sistemu i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

”Tiče se praktično stavljanja nekih novih terapiskih protokola, najsavremenijih, koji se primenjuju u čitavom svetu, na pozitivnu listu, odnosno počinjemo sa lečenjem naših pacijenata tim najnovijim terapijskim protokolima i ono što je veoma bitno jeste da ćemo ove godine imati veliku kvotu, negde oko 500 pacijenata što je jedan impresivan broj, tako da sada krećemo da animirano naše centre koji gravitiraju Kliničkom centru u Kragujevcu i istovremeno mobilišemo pacijente koji se do sada nisu lečili” objasnio je on.

 

Senada Kalić

 

Podeli