DruštvoVesti

Radović: Ogroman značaj besplatne imunizacije HPV vakcinom

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ivica Radović izjavio je danas da početak besplatne imunizacije dece protiv obolenja izazvanih humanim papiloma virusom (HPV) ima ogroman značaj, jer je taj virus odgovoran za izazivanje teških oboljenja kao što je rak grlića materice.

On je na konferenciji za novinare povodom početka besplatne imunizacije tom vakcinom istakao da je ponosan što će deca u Srbiji biti u prilici, kao i njihovi vršnjaci u regionu, da budu zaštićeni od bolesti koje izaziva taj virus.

Radović je istakao da se infekcija HPV javlja veoma često i da većina žena i muškaraca tokom života dođe u dodir sa barem jednim tipom HPV.

“Statistika pokazuje da u Srbiji svake godine oboli 1250 žena od raka grlića materice, a 650 žena premine. Čak u 99,7 odsto slučajeva raka grlića materice postoji HPV infekcija i zbog toga je vakcinacija, kao preventivna mera ogroman iskorak”, naglasio je Radović.

On je dodao da se vakcina preporučuje dečacima i devojčicama školskog uzrasta, a vakcinacijom se stvara bolji imunitet koji će se suprotstaviti infekciji koja nastaje u kasnijim godinama.

Reč je o devetovalentnoj vakcini koja je zlatni standard prema preporuci struke.

“Ta vakcina, prema oceni Svetske zdravstvene organizacije(SZO), jedna je od najbezbednijih vakcina. Do sada je u preko 140 zemalja sveta dato više od 500 miliona HPV vakcina”, poručio je državni sekretar.

On je apelovao na porodice i roditelje da prihvate mišljenje lekara o imunizaciji protiv HPV, jer tako čine, kako je rekao, najbolje za zdravlje svoje dece.

“Verujte u lekare i snagu znanja”, poručio je Radović.

Direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja(RFZO) Sanja Radojević-Škodrić istakla je da HPV vakcina prva besplatna preporučena vakcina za sve dečake i devojčice od devet do 19 godina i da su vakcine nabavljene za sve njih.

“S obzirom da je preporučena znači da će je primiti svi oni koji žele u tom uzrastu, mi smo obezbedili vakcine za sve, ali količine stižu po željama, da se ne bi gomilale, a zatim uništavale”, istakla je Radojević-Škodrić.

Ona je dodala da su prve količine stigle prošle nedelje u domove zdravlja, da je interesovanje ogromno, tako da su u nekim domovima zdravlja već nestale.

“U tim domovima zdravlja neće ostati bez vakcine. Prave se spiskovi i dodatne količine stižu od sledeće srede. Da se to ne bi događalo obaveštavaćemo javnost o svakoj sledećoj nabavci”, poručila je direktorka RFZO.

Ona je dodala da je HPV vakcina u Pravilnik imunizacije uvedena još kao preporučena 2018., ali da je od ove godine uveda o trošku države.

Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” istakla je da se HPV infekcija, pored raka grlića materice, dovodi u vezu i sa drugim malignim i premalignim promenama na anogenitalnoj sluznici, a takođe i na sluznici usne duplje i ždrela.

Napravili plan distribucije vakcina i ona je dostupna u domovima zdravlja širom Srbije, rekla je Boričić.

Specijalista pedijatrije Aneta Jovanović iz Doma zdravlja Palilula kaže da je interesovanje za HPV vakcinu veliko i da je u prepodnevnim satima u Domu zdravlja Palilu dato 70 doza.

Ona je rekla da deca od 9-14 godina primaju vakcinu u dve doze, a ona od 15-19 u tri doze.

 

Izvor: Tanjug

Podeli