DruštvoVesti

HPV vakcina besplatna i dostupna

Vakcina protiv humanog papiloma virusa, ili HPV-a, smanjuje broj slučajeva karcinoma grlića materice za skoro 90 odsto. Skoro svi karcinomi grlića materice su uzrokovani virusima, a sada se pojavila nada da bi vakcinacija mogla gotovo da eliminiše bolest. 

Ovu vakcinu mogu primiti devojčice od  sedme do devetnaeste godine kao i dečaci koji sebe mogu na ovaj način zaštititi i smanjiti mogućnost pojave karcinoma polnog organa. “Ova vakcina je kod nas dostupna i to besplatno, dok se na Zapadu plaća i do 150 evra”, rekao je direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje, dr Šefadil Spahić. Dodao je da pored mnogo tabu tema tipa tuberkuloze pa i morbila koje su sada prevaziđene, tabu tema bila je i još uvek je stupanje u seksualne odnose u ranom periodu kod dece kao i posledice istog. Spahić ističe da roditelji o ovome sa decom treba otvoreno da pričaju, ali u smeru zaštite zdravlja. “Evo načina kako dete zaštititi, neka primi HPV vakcinu na vreme”, kazao je dr Šefadil Spahić.

Spahić ističe da je do sada dato 36 doza HPV vakcina i izražava nadu da će se taj broj povećati u skorijoj budućnosti. Apelovao je kako na roditelje tako i na nastavnike, te zdravstveni sistem da što više pričaju o ovoj temi, kaže da je potrebno organizovati još više tribina i sličnih događaja na kojima će se govoriti o značaju ove a i ostalih vakcina.

O vakcinaciji kao značajnoj temi, dr Šefadil Spahić opširnije će govoriti u petak, 5.maja 2023. godine u emisiji DNK koja je na  na našem programu od 21:30.

Biljana Veljović

 

Podeli