DruštvoVesti

BNV: Opština Sjenica ponovo krši zakon na štetu Bošnjaka

Skupština opštine Sjenica odbila je da na poslednjem zasedanju imenuje Školski odbor OŠ ‘’Rifat Burdžević – Tršo’’ Karajukića Bunari, čime je, smatraju u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, ponovo prekršila zakon na štetu Bošnjaka. Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća kažu da će učiniti sve iz svoje nadležnosti da zaštite prava Bošnjaka, a posebno interese dece koja se školuju na svom maternjem jeziku.

U saopštenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća navode da je Skupština opštine Sjenica odbila da na sjednici održanoj 7. juna 2022. godine imenuje Školski odbor Osnovne škole „Rifat Burdžević Tršo“ Karajukića Bunari. Iako su se ispunili svi zakonski uslovi da se ovaj Školski odbor imenuje, Opština Sjenica je još jednom prekršila zakone, na štetu Bošnjaka i odbila da imenuje Školski odbor u školi u kojoj se nastava na bosanskom jeziku izvodi u 21 od ukupno 22 odjeljenja.

Bošnjačko nacionalno vijeća kao zakonom utvrđen ovlašteni predlagač članova u postupku izbora školskog odbora na vrijeme je dostavilo Opštini Sjenica prijedlog članova za imenovanje u Školski odbor, a kako je postojao utvrđen prijedlog članova iz reda Nastavničkog vijeća i članova iz reda Savjeta roditelja ove škole, Skupština opštine nije imala razlog da prekrši zakon i ne donese odluku o imenovanju Školskog odbora – navode iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Opština Sjenica je – dodaje se u saopštenju za javnost – ovim činom još jednom pokušala da protivno zakonu oduzme nadležnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća u postupku imenovanja školskog odbora u obrazovnoj ustanovi u kojoj se većina nastavnog procesa izvodi na bosanskom jeziku. Bošnjačko nacionalno vijeće poziva rukovodstvo Opštine Sjenica da što prije prestane sa delima usmerenim ka ograničenju i ukidanju nastave na bosanskom jeziku te ukidanju nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća, najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće ovim putem obavještava javnost da će učiniti sve u svojoj nadležnosti da pravnim sredstvima zaštiti prava Bošnjaka, a naročito interese djece koja se školuju na svom maternjem jeziku odnosno u nastavi na bosanskom jeziku.

Podsjećamo javnost da su Zaštitnik građana i Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti donijeli mišljenja u kojima je utvrđeno da je Opština Sjenica prekršila zakone u postupku imenovanja članova školskog odbora u osnovnim školama „Jovan Jovanović Zmaj“ u Raždaginji, i „12. decembar“ u Sjenici, kao i u sjeničkoj Gimnaziji „Jezdimir Lović“ – navodi se u saopštenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Izvor: BNV

Podeli