DruštvoVesti

Oftalmolog u Savezu slepih i slabovidih

O dijabetesnoj retinopatiji, bolesti koja se javlja kao komplikacija dijabetesa i predstavlja gorući problem u svetu, stručno predavanje za članove Saveza slepih i slabovidih u Novom Pazaru održala je doktorka Dženana Ćeranić Detanac. Istakla je da je rano javljanje očnom lekaru u prvim trenucima kada se otkrije dijabetes od ključne važnosti u sprečavanju mogućih komplikacija.

Dijabetesna retinopatija jedna je od najozbiljnijih komplikacija dijabetesa i ukoliko se na vreme ne leči vodi u trajni gubitak vida – upozorva doktorka Dženana Ćeranić Detanac.

”Dijabetesna retinopatija je među vodećim uzrocima slepila. Procena Instituta za javno zdravlje Srbije je da je dijabetesna retinopatija, odnosno dijabetes peti uzrok smrtnosti kod nas, a pored katarakte, to je vođeći uzrok slabovidosti i slepila, posebno kod odrasle, radno sposobne populacije  što ima reperkusije i na druge aspekte našeg društvenog života”, kaže doktorka. Ključna stvar u sprečavanju mogućih teških komplikacija je, ističe, prevencija.

”Među prvim stvarima koje trba da urade pacijenti sa dijabetesom jeste da se jave očnom lekaru, jer komplikacije koje već daju trajno oštećenje vida  mogu se na vreme otkriti i lečiti. Smatra se da se preko 80 odsto postojećih komplikacija koje daju trajno oštećenje vida, mogu sprečiti samo redovnim pregledima kod očnog lekara”, naglašava doktorka.

Predavanje je organizovano na inicijativu Saveza slepih i slabovidih. Doktorka Ćeranić Detanac pohvalila je rukovodstvo udružena, posebno Mirsadu Dibranin Ajdinović, koja, kako ističe, ”vodi računa o svojim čalnovima i u postojećim uslovima izvlači maksimum koji može da članovima udruženja olakša, poboljša kvalitet života i uputi ih u sve njihove beneficije i prava koja mogu da ostvare kao lice sa posebnim potrebama.”

S.Lj.

Podeli