DruštvoVesti

Moj šareni svet u ‘’Čaroliji’’

Primenom novih osnova programa predškolskog obrazovanja i vaspitanja, simbolično nazvanih ‘’Godine uzleta’’ u vrtiću ‘’Čarolija’’ na Šestovu nastao je projekat ‘’Moj šareni svet’’. U okviru tog projekta organizovana je izložba slika i radova, a mališani srednjeg uzrasta, koji su iskazali želju da istražuju boje, imali su danas priliku da posete Školu za dizajn teksila i kože i da vide kako nastaju boje na njihovim šarenima majcama.

U vrtiću Čarolija, deca prave svoje čarolije i šaraju svoj svet. Već godinu dana primene novih osnova programa predškolskog obrazovanja i vaspitanja u svim uzrasnim grupama, daju rezultate. U ovakvom inspirativnom prostoru, deca uče kroz igru, sami birajući omiljenu oblast interesovanja. Njihovom željom da istražuju boje nastao je projekat, ‘’Moj šareni svet’’, a u okviru njega i izložba slika i svega zanimljivog, čak i za odrasle.

”Sve instalacije i dečiji radovi, predstavljaju naše učenje, dečiju potrebu da izraze svoju kreativnost i maštovitost, kao i potrebu da budu shvaćeni i prihvaćeni”, kaže vaspitačica Aleksandra Cvetić.

S obzirom da ovakvi programi i nastaju zajedničkim učestvovanjem dece i odraslih, jedna mama, inače profesorka, koordinatorka praktične nastave u Školi za dizajn teksitla i kože Aida Zoranić, uz pomoć svojih kolega i direktora škole organizovala je sadržajan prijem za najmlađe posetioce.

Štampane majce mališani su dobili na poklon, kao i nova saznanja i utiske, kroz program prilagođen njihovom uzrastu, kao što je interaktivna predstava o osnovnim bojama.

Platno sa kaligrafski ispisanim stihovima dečije pesme i raznobojnim otiscima njihovih ručica, kao i zahvalnice svakom ponaosob, doprineće da poseta ovoj školi ostane u najlepšem sećanju mališanima, kao mesto gde su počeli da istražuju boje i njihovu primenu.

S.Lj.

Podeli