DruštvoVesti

Završena obuka o vanrednim situacijama za lekare

U Zavodu za javno zdravlje uručeni su  sertifikati polaznicima trodnevne obuke o ‘’Zbrinjavanju hitnih slučajeva u vanrednim situacijama’’.

Zavod za javno zdravlje I turska razvojna agencija TIKA realizovali su ovu obuku za lekare novopazarskog I tutinskog Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje, Srednje medicinske škole i Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Iz Turske je u Novi Pazar stiglo 5 lekara, vrsnih stručnjaka za brzo reagovanje u vanrednim situacijama. Sa svojim kolegama i medicinskim radnicima tri dana su detaljno razmatrali pristupe različitim situacijama. Pre podne polaznici su učestvovali u teorijskom delu, popodne u praktičnom.

“Posebnu pažnju posvetili smo elementarnim nepogodama. Srbija godinama ima problem sa poplavama. Kako reagovati u takvim situacijama sa što manje sredstava i što manje gubitaka, a sa što više spašenih i zbrinutih ljudi. Razmatrali smo načine kojim se brzo i efikasno može pristupiti tokom ove vanredne situacije”, kaže lekar iz Turske Mehmet Eyup Hazar

Doktor Šefadil Spahić, ocenjuje da je pandemija koronavirusa pokazala koliko su iskustva i znanje važni i da se stalno mora raditi na tome.

“Hteli smo da  animiramo lekare sa ovih prostora da sve ono što su znali i naučili još jednom obnove. To je, pre svega, kako pomoći u vanrednim, teškim situacijama, teškim pacijentima. Lekari koji su došli iz Turske,  kažu, da je njihov utisak da su kolege ovde spremne i sposobne da reaguju u takvim prilikama”, ističe dr Spahić.

Obuka je dogovorena i organizovana zahvaljujući dobroj saradnji sa konzulom Republike Turske u Novom Pazaru Bašarom Bašolom i agencijom TIKA, čiji predstavnici su, kao i predstavnici lokalne samouprave,  prisustvovali svečanoj dodeli sertifikata polaznicima.

“Medicina je nauka koja se veoma brzo razvija i nije moguće da sami postignemo da  obuhvatimo sva znanja, već upravo ovakvim projektima i razmenom iskustava i poznavanjem određenih oblasti možemo da uhvatimo korak sa napretkom u medicini. Lekari koji su došli ovde da prenesu svoja znanja su veoma iskusni kada je ova tema u pitanju”, objasnio je Bašol.

Sertifikate je dobilo preko 20 lekara i drugih medicinskih radnika.

“Ovo nije jedina tematika na kojoj se rad Tike bazira. Pored zdravstva radili smo mnogo i na unapređenju poljoprivrede, digitalizacije, obrazovanja… Međutim, ovaj projekat je veoma važan jer se odnosi na edukaciju. Republika Turska je u Srbiju poslala stručnjake iz Međunarodne organizacije lekara. Ovde u ovoj organizaciji se stvorila jedna veoma lepa atmosfera. Ovaj projekat je veoma važan i za odnose dva naroda i dve zemlje”, kazao je za RTV Novi Pazar koordinator programa Tike Mehmet Mete Anac.

Oni koji su bili najbolji na ovoj obuci nastaviće da se edukuju u Turskoj, delu polaznika  biće omogućeno da otuputuju i saznaju još mnogo toga na ovu temu, kažu organizatori.

Z.M.

Podeli