DruštvoVesti

Heroji u belom! Evropski dan urgentne medicine

Oni su prva ”linija odbrane” zdravstvenog sistema i ovo je njihov dan, 27. maj Evropski dan urgentne medicine na koji podseća i Društvo lekara urgentne medicine Srbije. Pred horojima u belom svakodnevno su brojni izazovi. O njima je za Dnevnik govorila načelnica novopazarske Hitne službe primarijus specijalista, doktorka Elvira Lukač Radončić.

Prva ”linija odbrane” zdravstvenog sistema grada je upravo Služba Hitne pomoći Doma zdravlja. Njihove ekipe uvek prve stižu zbog čega se od njih mnogo i očekuje. Staloženost, znanje i vladanje potrebnim tehnikama osobine su koje odlikuju lekare Hitne službe.

”Važnost urgentne medicine za nas koji radimo u Hitnoj medicinskoj pomoći ogleda se u tome što smo mi uvek prvi na svakom mestu u svakom trenutku i da svi građani Novog Pazar upravo od nas u prvom trenutku očekuju hitnu medicinsku pomoć” kazala je za RTV Novi Pazar  načelnica novopazarske Hitne službe primarijus specijalista, doktorka Elvira Lukač Radončić.

Ona kaže da su pred lekarima urgentne medicine neretko brojni izazovi. Prevazilaze ih zahvaljujući spremnosti i uigranom timskom radu. Sa velikom dozom empatije proživljavaju sve situacije kroz koje prolaze njihovi pacijenti, retko govore i retko se hvale svojim podvizima.

No, heroji u belim mantilima prvenstveno su ljudi, kaže dr Lukač Radončić.

’’Mi nebismo ni bili lekari Hitne službe i hitne medicinske pomoći da ne volimo to što radimo. Znači, mi smo na prvom mestu ljudi, na drugom mestu lekari, a na trećem mestu i prijatelji naših pacijenata’’ kazala je ona.

Prvo Urgentno odeljenje u Srbiji formirano pri opštim bolnicama za prijem urgentnih pacijenata i do danas je zadržalo taj svoj primat.

Društvo lekara urgentne medicine danas  peti put obeležava Evropski dan urgentne medicine pod parolom ’’Mi brinemo o vama, vašem zdravlju i životu. Molimo vas, brinite i vi o nama’’.

Iz ovog Društva podsećaju da neprekidni rad pod intenzivnim stresom dovodi do brzog iscrpljivanja zaposlenih na Urgentnim odeljenjima i službama Hitne pomoći,  preteći da ugrozi i njihovo zdravlje, što je poznato kao sindrom sagorevanja na radu, takozvani “Burnout sindrom”.

Istraživanja sprovedena u Srbiji pokazuju da zaposleni u urgentnim odeljenjima imaju veći procenat “Burnout sindroma” (čak 53,22%) u odnosu na zdravstvene radnike koji rade na drugim odeljenjima (39,3%).

 

 

Senada Kalić

Podeli