DruštvoVesti

Najviše se izvozi jabuka, a najveći novac donosi malina

Srbija je prošle godine izvezla voća za rekordnih 824,1 milion evra, količinski najviše jabuka, a malina je donela najviše novca, rekao je za RTS agroanalitičar Goran Đaković.

Đaković je istakao da je u prvom kvartalu ove godine izvoz voća veći za 24 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
„Prošle godine smo tačno 206 miliona evra u ovo vreme zaradili, ove godine 256 miliona evra, dakle, 50 miliona evra više nego prošlogodišnji rekord“, rekao je Đaković za RTS.

On je naveo da se jabuka količinski najviše izvozi, najviše novca donosi malina od kojih se zaradi 300 miliona evra, a po zaradi od izvoza slede kupine i višnje.

„Sve je kao što je bilo osim Ruske Federacije. Tražnja je dobra, naši ljudi idu na sajmove, ugovaraju se novi poslovi, nova tržišta su Egipat, Indija, Indonezija – naročito se to odnosi na jabuku“, rekao je Đaković.

Đaković objašnjava da zbog rata u Ukrajini jedan deo izvoza voća ide na Belorusiju, drugi na Estoniju, a da su nađeni i načini da se roba transportuje u Rusiju, koja je najznačajnija kada su u pitanju jabuke i jagode.

Đaković kaže da je jagoda izuzetno ataktivna i izazovna za proizvodnju, jer treba dosta znanja i ističe da su naši klimatski uticaji su mnogo povoljniji za jagode i da su one kvalitetnije od grčkih. Nemci su ti, kaže Đaković, koji najviše vole da konzumiraju naše jagode, a tu su i Belgija i Francuska.

Izvor: 021.rs/RTS

Foto: Pixabay

Podeli