DruštvoVesti

Muslimani obilježavaju Ramazanski bajram

Muslimani u zemljama regije danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, koji dolazi nakon ramazanskog posta. Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, prenosi Anadolija.

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bajram-namaz klanjao se od 6:17 sati. Na području Medžlisa Sarajevo bajram-namaz se klanjao na 206 mjesta.

Centralna bajramska svečanost za muslimane u Hrvatskoj održana je u Zagrebačkoj džamiji, a hutbu je kazivao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u toj zemlji muftija Aziz ef. Hasanović. Bajram-namaz se klanjao od 6:25 sati.

Muslimani u Beogradu bajram-namaz su klanjali u Bajrakli džamiji, a namaz se klanjao od 6:00 sati.

Obilježavanje u regiji

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Mešihata Islamske zajednice Sandžaka organizovana je u Stambol džamiji u Novom Pazaru. Bajram-namaz predvodio je muftija sandžački Senad ef. Halitović, a klanjalo se od 6:07 sati.

Za muslimane u Crnoj Gori centralna bajramska svečanost ove godine je u Pljevljima, u Husein pašinoj džamiji, gdje je reis Rifat ef. Fejzić predvodio bajram-namaz i kazivao hutbu.

U Podgorici je bajram-namaz klanjan u Osmanagića džamiji, a hutbu je tamo kazivao imam džamije Ismail Dacić.

U Prištini, glavnom grad Kosova, centralna bajramska svečanost je održana u Fatih Sultan Mehmedovoj džamiji. Bajram-namaz se klanjao od 6:09 sati, a hutbu je kazivao kosovski muftija Naim Trnava.

Podeli