PolitikaVesti

Velebit: Izborna tišina izgubila smisao

Politikolog Vuk Velebit izjavio je u Novom danu da smatra da je „izborna tišina izgubila smisao“, kao i da bi bilo dobro za neki sledeći izborni ciklus da se „otvori debata da se ona možda ukine“. Napravio je razliku između političke i vojne neutralnosti i izjavio da koncept političke neutralnosti „nije održiv“.

Velebit je mišljenja da je „izborna tišina izgubila smisao“.

„Već u mnogim državama u svetu ta tišina ne traje kao kod nas tri dana, negde traje 24h, negde je i nema. U doba društvenih mreža, kada nas sa svih strana saleće promovisani sadržaj, izborna tišina u medijima je definitivno izgubila smisao. Tih nekoliko dana uoči izbora je pik interesovanja građana za političke procese i ono što se dešava u zemlji“, kaže on.

Mišljenja je da bi bilo dobro za neki sledeći izborni ciklus da se „otvori debata da se izborna tišina možda ukine“.

„Pitanje je koliko se poštuje i koliko je moguće kontrolisati“, kaže on.

Rat u Ukrajini je, kaže on, počeo kako je počela izborna kampanja, piše N1.

„To je nešto što je odredilo izbornu kampanju, nešto što je nekim političkim akterima donelo dodatnu podršku, a neki su je izgubili zbog stavova“, kaže.

Kako je rekao, glavni izbori su završeni, „očekivaće se od Srbije da se u narednom periodu jasnije nego do sada odredi da li vidi svoje mesto na zapadu ili istoku“.

„Odnosno da li će se uvoditi neke sankcije ili restriktivne mere Rusiji ili neće. Mislim da će do sankcija i restriktivnih mera doći, samo je pitanje u kom obliku“, kaže.

Ističe da „kad vi na ulici podržavate Putina, vi na ulici podržavate zločinačku politiku Putina i sve ono što se dešava u Ukrajini poslednjih mesec dana“.

„Vojna neutralnost kao koncept postoji i evidentno je da je Srbija, pošto sarađuje sa različitim partnerima, neguje, ali kad se radi o političkoj neutralnosti, to je jako teško. Vi već time što u strategijama nacionalne bezbednosti stoji da je proklamovani cilj Srbije članstvo u EU, to već nije politička neutralnosti, jer vi jasno kažete koji je vaš cilj, u tom smislu mislim da će SRbija sve više jačati saradnju sa zapadom“, kaže.

Koncept političke neutralnosti, kaže, „nije održiv“.

„Vi i možete da govorite da ste neutralni u trenucima kada nema krize, rata, a kada kriza počne vidite koliko vam je manevarski prostor manji“, kaže.

Izvor: Danas

Foto: Screenshot N1

Podeli