EkonomijaVesti

Investitori ne napuštaju Srbiju

Pritisci na Srbiju zbog principijelnog stava oko krize u Ukrajini i neuvođenja sankcija Rusiji koji se odnose na ekonomiju, uslovili su i nagađanja i nezvanične informacije da bi nemački investitori, koji zapošljavaju oko 77.000 radnika, mogli da dignu sidro. Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić ističe za RTS da to nije tačno i da kompanije koje posluju u Srbiji ne planiraju da odu.

Prošlo je više od dve decenije od prve nemačke investicije u Srbiju. Nemačka je i dalje jedan od vodećih investitora i spoljnotrgovinskih partnera Srbije. Trenutno postoji preko 900 kompanija gde je udeo nemačkog kapitala preko 50% i tu spadaju i registrovani preduzetnici, piše RTS.

Neki mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore u nemačkom ministarstvu privrede, objavili da bi zbog, kako je to formulisano, “nejasnog stava Srbije prema krizi u Ukrajini”, moglo da dođe do povlačenja nemačkih investicija. To bi značilo i gubitak 40.000 radnih mesta, a to bi, kako je ocenjeno, bio samo početak, jer bi nemački primer sledile i druge zemlje.

– Prema našim saznanjima i genaralno prema našem stavu, to nije tačno i kompanije koje posluju u Srbiji ne planiraju to da urade – naglasio je Milan Grujić, predsednik Nemačko-srpske privredne komore.

Kaže i da su sproveli anketu, gde su jasno među članstvom postavili to pitanje. Pored generalnog stava da postoji uticaj na poslovanje, procena je, naglašava, da to trenutno nije uopšte aktuelno, niti nešto o čemu se razmišlja.

Kao dokaz da nije tačno ni da su neke kompanije zamrzle palanirani dolazak u Srbiju, Grujić ističe i činjenicu da kompanije kao što su MTU, Hansgrohe, Bizerba i Kontinental i dalje nastavljaju s izgradnjom svojih objekata.

Potvrdio je da u Komori nedeljno i dalje dobijaju nekoliko upita kompanija, i većih i manjih, koje su zainteresovane da se upoznaju s okolnostima u Srbiji i najavljuju svoj dolazak kako bi se upoznali s uslovima poslovanja.

Grujić je posebno istakao da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju preko 77.000 radnika.

– Leoni iz Prokuplja ima 13.000 zaposlenih, a prema našim saznanjima oni planiraju da zapošljavaju još radnika. Pomenuću i najveću nemačku investiciju kompaniju Štada i velike grinfild investicije u koje spada i CTF, kompanija Brose – rekao je Grujić.

Ukazao je da je strategija svih velikih kompanija koje su došle u Srbiju da regionalno jačaju svoj lanac dobavljača i da na taj način obezbede i svoju perspektivu. U tom pravcu su, dodaje, i sve aktivnosti da se i manje i srednje kompanije dovedu u Srbiju i da aktivno učestvuju u poslovanju

Dodao je i da svaka kompanija koja se suočava s globalnim problemima, prilagođava svoje planove i plan razvoja i da se radi intenzivnija procena rizika, nego ranije.

– U proteklih 20 godina kompanije iz Nemačke su investirale oko 3,6 mlrd EUR u Srbiju, vidi se i da je i pre pandemije intenzitete i atraktivnost Srbije prepoznata – precizirao je Grujić.

Objašnjava da državni podsticaji jesu praksa svih zemalja u regionu, pa čak i najrazvijenijih, kao i same Nemačke.

– Ono što nas izdvaja od drugih, to je uredba i jedan izuzetno transparentan proces, podrška države koja je direktno uključena na svim nivoima u podršci stranim investitorima. Takođe, ono što nas izdvaja je kvalifikovana radna snaga. U nekim državama resursi su iskorišćeni a kod nas još uvek postoji taj potencijal – ocenio je Grujić.

Izvor: Blic

FOTO: SHUTTERSTOCK

Podeli