DruštvoVesti

MUP: Kreću ekskurzije i rekreativne, slede pojačane kontrole prevoznika

S obzirom da sledi period učestalijih đačkih ekskurzija i rekreativne nastave, Ministarstvo unutrašnjih poslova će, radi zaštite bezbednosti dece i nastavnika, kontrolisati da li prevoznici poštuju odredbe Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece.

MUP u saopštenju podseća da je organizator prevoza dužan da najkasnije u roku od 48 sati pre otpočinjanja prevoza obavesti nadležni organ unutrašnjih poslova o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa, broju angažovanih vozača autobusa i broju prijavljene dece i drugih osoba koje učestvuju u izvođenju putovanja.

To je neophodno kako bi saobraćajna policija mogla blagovremeno da izvrši kontrolu svih autobusa i vozača.

Pripadnici MUP-a će, dodaje se, dosledno kontrolisati da li autobusi i vozači ispunjavaju sve uslove propisane Pravilnikom o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece i neće dozvoliti otpočinjanje prevoza dece dok ne budu ispunjeni svi propisani uslovi.

Takođe, biće intenziviran nadzor u sedištima prevoznika, kako bi se sprečile i sankcionisale nepravilnosti koje su utvrđene u prethodnom periodu.

U slučaju saznanja da škole kao organizatori đačkih ekskurzija nisu blagovremeno obavestile MUP o realizaciji ekskurzije, biće obavešteno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti, dodaje se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug

Foto:  Tanjug/ MUP, ilustracija

Podeli