SvetVesti

Abu Rudeina: Problemi s Izraelom se neće riješiti dok Palestinci ne dobiju legitimna prava

Nabil Abu Rudeina, portparol palestinskog predsjednika, izjavio je da se dešavanja i problemi s Izraelom neće riješiti sve dok Palestinci ne dobiju legitimna prava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Abu Rudeina je u saopćenju naveo da palestinski narod neće zauvijek samo čekati da živi u boljim uvjetima.

“Problemi se neće završiti sve dok naš narod ne dobije legitimna prava u svojoj nezavisnoj državi, čiji je glavni grad Al-Quds (Jerusalem, op.a.). Živimo u novoj, drugačijoj i opasnoj realnosti. Ovo stanje je dovelo do nemogućih uvjeta i samo će zatvoriti vrata svakoj političkoj prilici u budućnosti. Ova okupacija je uzrok svih ratova, problema i blokada u regionu”, dodao je.

Abu Rudeina upozorio je i na opasnost da izraelski premijer Naftali Bennett naredi izraelskoj vojsci da djeluje na Zapadnoj obali, otvarajući put ubijanju i nasilju.

Također je upozorio na prijetnje jevrejskih doseljenika da će upasti u kompleks Al-Aksa sljedećeg petka.

Izraelska vojska je tokom vikenda u Jeninu organizirala dvije racije. U subotu je tokom racije došlo i do sukoba u kojem je poginuo jedan Palestinac. Tokom racija ranjeno je na desetine Palestinaca. Ujedno, izraelski vojnici su u nedjelju otvorili vatru na vozilo u kojem su se nalazila braća Palestinca optuženog za oružani napad u Tel Avivu, a teško je ranjen Muhammed Zekarine.

U četiri napada izvedena u Izraelu u protekle tri sedmice poginulo je 14 osoba. U dva slučaja, napadači su dolazili iz Jenina.

 

Izvor i foto: AA

Podeli