Besplatan odmor za 16800 penzionera konkurs otvoren do 21.4.

Penzioneri ─Źija primanja nisu ve─ça od 30.978 dinara, mogu do 21. aprila da se jave na konkurs za besplatnu rehabilitaciju, koji je objavio Republi─Źki Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, izjavila je za Tanjug Jelica Timotijevi─ç iz tog Fonda.

Prema njenim re─Źima, pravo da konkuri┼íu imaju penzioneri iz sve tri kategorije, dakle starosni, porodi─Źni i invalidski, pod uslovom da nemaju druga li─Źna primanja osim penzije i da prethodne dve godine nisu i┼íli na rehabilitaciju u banju o tro┼íku Fonda PIO.

“Pravo na besplatan odmor imaju i penzioneri koji primaju tzv. srazmerne, odnosno delimi─Źno doma─çe, a delimi─Źno strane penzije, pod uslovom da te dve penzije kada se saberu nisu ve─çe od 30.978 dinara”, ka┼że Timotijevi─ç i dodaje da bi penzioneri trebalo da se obrate udru┼żenjima penzionera prema mestu prebivali┼íta ili filijalama Fonda PIO gde mogu da uzmu obrazac prijave.

Najstariji se u udru┼żenjima i filijalama i prijavljuju za rehabilitaciju za ┼íta je neophodno da dostave ─Źek od penzije, korisnici inostranih penzija izve┼ítaj iz banke, kao i medicinsku dokumentaciju.

Za penzionere koji su slepi ili slabovidi, va┼żno je da znaju da imaju pravo na pratioca tokom boravka u banji i da Fond PIO pokriva tro┼íkove putovanja i sme┼ítaja pratilaca.

” Fond PIO ─çe 21. dana od dana kada se oglas zatvori objaviti preliminarnu rang listu koju ─çe penzioneri mo─çi da vide na oglasnim tablama u udru┼żenjima penzionera ili u filijalama PIO fonda. Oni koji se na─Ĺu ispod crte, a smatraju da su o┼íteceni, mo─çi ─çe u roku od pet radnih dana da upute prigovor.

ÔÇ× Fond PIO pokriva putne tro┼íkove od mesta prebivali┼íta do banje i nazad, pun pansion za 10 dana koliko oporavak traje, sme┼ítaj, lekarski pregled pri ulasku u banju, laboratoriju, EKG, sve ┼íto je potrebno, razgovor sa lekarom koji propisuje tri terapije koje korisnik mora da dobije u zavisnosti od zdravstvenog stanja”, ka┼że za Tanjug Timotijevi─ç.

Prema njenim re─Źima za rehabilitaciju penzionera je ove godine opredeljeno 552 miliona dinara, a na odmor ─çe biti poslato 1.300 penzionera vi┼íe nego pro┼íle godine.

O tome kada ─çe realizovati svoj odmor penzioneri se sami dogovaraju sa banjama, u skladu sa svojim ┼żeljama i mogu─çnostima banja.

Timotijevi─ç nagla┼íava da ─Źlanstvo u udru┼żenju penzionera nije uslov da bi neko i┼íao na rehabilitaciju jer je ova pogodnost namenjena svim penzionerima.

 

Izvor: Tanjug

Foto: N1

Podeli