DruštvoVesti

Kotor i Bled među najlepšim malim gradovima Evrope

Kotor i Bled su prema izboru sajta worldatlas.com uvršteni na listu najlepših malih gradova Evrope. Uz crnogorsko i slovenačko mesto, na ovoj listi se još nalaze Taormina (Italija), Port Isaac (Velika Britanija), Dingle (Irska), Edam (Holandija), Český Krumlov (Češka), Cassis (Francuska), Zermatt i Wengen (Švajcarska).

„Priznanje dolazi u pravom trenutku pred letnju sezonu, kao odličan poziv svim zainteresovanima da posete Kotor bez obzira na to da li su planirali kratkotrajno zadržavanje ili da provedu ceo odmor u našem gradu. Kotor je spreman za turističku sezonu od koje se očekuje da bude bar kao prethodne godine“, kaže za Biznis.rs gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić.

Kako se navodi u obrazloženju sajta worldatlas.com, Kotor ima sve ono što jedan savršen turistički grad treba da ima: mali, ali prelepo sređen Stari grad sa mnogobrojnim znamenitostima, impozantnu tvrđavu koja bdi nad gradom i sa koje se prostiru neki od najlepših pogleda koje ćete ikad videti, izlaz na more.

Kotor je jedan od najlepših gradova Crne Gore. Nalazi se u samom srcu Boke, u dnu planine Lovćen. Smešten je na kraju jednog od najlepših zaliva na svetu. Krije mnoga kulturna bogatstva koja potiču još iz srednjeg veka i danas mu daju poseban šarm i doprinose njegovoj današnjoj vrednosti. Stari grad Kotor se nalazi na listi UNESCO svetske kulturne baštine od 1979. godine.

U centru grada postoji kontinuirana mešavina drevne arhitekture i modernih sadržaja. Stepenice vode do brojnih vidikovaca sa kojih se pruža pogled na Bokokotorski zaliv.

Zanimljivo je da turisti koji dolaze u Kotor više pažnje obraćaju na istorijsko nasleđe grada nego na osnovne navike zbog kojih se bira mesto za letovanje. Ovim priznanjem lepote Kotora dobile su potvrdu i relevantnih turističkih publikacija. Iako se misli da Kotor živi samo u letnjoj sezoni, on ima mnogo više da ponudi kroz celu godinu svojim atrakcijama“, ističe Jokić.

Među najpoznatijim atrakcijama koje ostavljaju utisak na turiste svakako je neverovatna Kotorska tvrđava, tvrđava Svetog Ivana ili San Đovani, kako je poznata među lokalnim stanovništvom.

Iako o ovoj tvrđavi nema puno informacija, smatra se da je izgrađena još u 9. veku, a tokom vremena je rušena i obnavljana mnogo puta.

 

Izvor: biznis.rs

Podeli