SvetVesti

EU usvojio peti paket sankcija Moskvi, zabrenjen uvoz ruskog uglja

Evropska unija (EU) usvojila je peti paket sankcija Rusiji zbog njenog rata protiv Ukrajine, uključujući mjere zabrane uvoza uglja i zatvaranje luka EU za ruske brodove.

“U svjetlu kontinuiranog agresivnog rata Rusije protiv Ukrajine i zločina koje su počinile ruske oružane snage u Ukrajini, Evropsko vijeće je danas odlučilo da uvede peti paket ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji”, navodi se u saopštenju Vijeća EU, glavnih donosioca odluka u bloku.

Prema novoj odluci, od augusta će biti zabranjeno kupovati, uvoziti ili prenositi ugalj i druga čvrsta fosilna goriva iz Rusije.

Ruskim brodovima neće biti dozvoljen ulazak u luke zemalja članica EU, osim brodova koji prevoze poljoprivredne i prehrambene proizvode, humanitarnu pomoć i energente.

EU će također zabraniti ulazak ruskih i bjeloruskih kamiona, uz izuzetak za vozila koja prevoze medicinske i prehrambene proizvode, te humanitarnu pomoć.

Blok je također proširio mjere zabrane izvoza napredne tehnologije kao što su softveri i osjetljive mašinerije i uveo zabranu transakcija za još četiri ruske banke.

Čak 217 pojedinaca i 18 subjekata dodano je i na listu sankcija EU, među kojima su prema izvještajima, dvije kćerke ruskog predsjednika Vladimira Putina, Marija Voroncova i Katerina Tikhonova. Imena će biti otkrivena tek kada odluka bude objavljena u Službenom listu EU.

“Najnovije sankcije usvojene su nakon zločina koje su počinile ruske oružane snage u Buči i drugim mjestima pod ruskom okupacijom”, komentirao je odluku visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Dodao je da sankcije imaju za cilj da zaustave “nepromišljeno, neljudsko i agresivno ponašanje ruskih trupa i da jasno stave do znanja donosiocima odluka u Kremlju da njihova nezakonita agresija ima visoku cijenu”.

EU je izdvojio milijardu eura za vojnu podršku i 500 miliona eura za humanitarnu pomoć Ukrajincima, a ranije je usvojila četiri paketa sankcija protiv Rusije zbog njene vojne kampanje koja je počela 24. februara.

Prethodne mjere bile su usmjerene na ukupno 785 pojedinaca i 14 subjekata, uključujući Putina, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, oligarhe i vojne oficire.

Sankcijama je također zabranjen izvoz luksuzne robe u Rusiju, isključene su ruske i bjeloruske banke iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT te je ukinuto emitovanje državnih medija Sputnjik i RT.

 

Izvor i foto: AA

 

Podeli