SvetVesti

EU ukida obavezne maske u avionima

U Evropskoj uniji od sledeće nedelje neće biti obavezno nošenje zaštitne maske u avionima i na aerodromima, saopštila je danas Evropska agencija za avio bezbednost (EASA).

Agencija je izrazila nadu da će ta odluka, doneta zajedno sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), biti „veliki korak napred ka normalizaciji vazdušnih putovanja“. Nove preporuke uzimaju u obzir „poslednji razvoj događaja u pandemiji, posebno stepen vakcinacije i prirodno stečenog imuniteta“, kao i ukidanje mera restrikcije širom Evrope.

„Putnici bi i pored toga trebalo da se ponašaju odgovorno i da poštuju druge oko sebe. Putnik koji kašlje i kija trebalo bi ozbiljno da razmotri nošenje zaštitne maske, radi onih koji sede u blizini“, saopštio je izvršni direktor EASA Patrik Kaj. Direktorka ECDC Andrea Amon rekla je da i dalje treba održavati higijenu ruku i držati distancu, ali da se operaterima aerodroma savetuje da ne uvode obaveznu distancu ako bi ona mogla da napravi „zagušenje“.

Evropske institucije takođe preporučuju avioprevoznicima da drže u pripravnosti sisteme za prikupljanje podataka o lokaciji putnika, za slučaj da ti sistemi budu potrebni u budućnosti.

Iako nove preporuke stupaju na snagu 16. maja, pravila o nošenju maski nakon tog datuma mogu da zavise od avioprevoznika, ukoliko let ide ka ili od destinacije gde su pravila drugačija.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay/leo2014

 

Podeli