DruštvoVesti

8. april – Međunarodni dan Roma

Svetski je dan Roma. Ustanovljen je 1990. godine u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu od 04. do 08. aprila 1971. godine. Na
prvom internacionalnom okupljanju predstavnika romske zajednice iz četrnaest zemalja sveta usvojen je međunarodni naziv Rom, što na romskom znači čovek, a za himnu je izabrana pesma „Đelem, đelem”, što prevedeno na srpski jezik znači „Išao sam, išao”. Takođe, doneta je odluka da romsku zastavu čini plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini. Plava boja je simbol neba, slobode i bezgraničnog prostranstva, zelena predstavlja travu, put, život obeležen putovanjima, dok crveni točak označava simbol stalnog kretanja.

Romska zajednica predstavlja najveću etničku manjinu u Evropi, gde živi između 10 i 12 miliona Roma i Romkinja, od kojih više od šest miliona živi u EU.

Prema popisu stanovništva koji je u Srbiji sproveden 2011. godine, 147,604 osobe izjasnile su se kao pripadnici romske nacionalne manjine. Pored  5,719 Roma beskućnika, što je trećina svih beskućnika registrovanih u Srbiji, velika većina Roma stanuje u neformalnim i podstandardnim naseljima.

Podeli