KulturaVesti

Promovisana “Uzaludna provera”

Večeras je u Novom Pazaru održana promocija knjige, odnosno zbirke pesama profesora Dragiše Bojovića pod nazivom “Uzaludna provera”.

Promociju je organizovao Kulturni centar Novi Pazar.

O knjizi i autoru govorili su direktorka Doma kulturu “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka, Andrijana Živanović, urednik izdavačke delatnosti Centra za kulturu Gradac iz Raške, Milojko Milićević i urednik Sent-a, književnik Enes Halilović.

 

Enes Halilović rekao je da se autor večeras “po sentu” vratio u svoj zavičaj iz koga, kazao je, nikada nije otišao.

“Slika zavičaja neretko je jača od krvne veze. Naša autor rođen je pored Ibra, u divljoj lepoti na padinama Rogozne. Učenik je Damjana Petrovića, vrsni poznavalac je jezika, izizuzetno vezan za tradiciju” rekao je Halilović govoreći o autoru.

“Vezan je za verovanja, mišljenja i stavove svoga naroda” objašnjava dalje Halilović koji Bojovića upoređuje sa Ćamilom Sijarićem.

Autor knjige, inače redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nišu i upravnik Centra za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu, Dragiša Bojović kazao je da je upravo Halilović najzaslužniji za objavljivanje ove zbirke poezije.

Produkt je svojevrsne kulturološke simbioze ovih prostora.

“Napravljena je jedna važna osovina Novi Pazar -Zubin Potok -Raška, a radi se o jednom prostoru koji je jako blizak. Želja mi je bila da upravo u Novom Pazaru imam promociju jer nikada zapravo nisam otišao iz ovog grada” kazao je Bojović koji je bio i urednik školskog lista “Naše doba” tokom srednjoškolskog obrazovanja u Novom Pazaru.

“Pesma Hrast ušla je u antologiju Majska rukovanja, a upravo je ovo pesma iz pazarskog perioda” naglasio je autor.

Profesor Dragiša Bojović objavio je 20 knjiga, od kojih dve knjige pesama “Uzaludna provera” i “Sveta elegija”. Dobitnik je nagrada “Lazar Vučković” i “Gračanička povelja” za poeziju.

Zbirka poezije “Uzaludna provera” izašla je u izdavaštvu edicije Sent, odnosno kao zajednički projekat Doma kulture Stari Kolašin iz Zubinog Potoka i Centra za kulturu Gradac iz Raške.

Senada Kalić

Podeli