KulturaVesti

Promocija istraživačkog dela “Tragom uspinjanja”

Promocija istraživačkog dela Dina Lotinca pod nazivom “Tragom uspinjanja” održana je sinoć u Galeriji Multimedijalnog centra u Novom Pazaru. Tema istraživanja mladog autora je poezija Muhameda Abdagića. Predstavlja prvu naučnu studiju o delu bogate književne ostavštine nedovoljno afirmisanog i nepravedno zapostavljenog književnika.

“Lotinac je vanredno dobro prepoznao tematske krugove Abdagićeve poezije: autobiografski, religijski, kosmički, tematski i univerzalni tematski krug. Uspešno je sublimirao bogat poetski opus ukazujući na Abdagićev bogat intelektualni potencijal pretočen u poetski jezik.” To je, između ostalog napisao recenzent prof. dr Sead Šemsović.

Istakao je da knjiga “Tragom uspinjanja”, predstavlja prvu ozbiljniju naučnu studiju o delu Abdagićevog stvaralaštva, te ocenio da to neće biti dovoljno da on bude rasvetljen kao autor.

“Nadamo se da će ova knjiga podstaći mlade autore da se bave Muhamedom Abdagićem. Posebno mislim na one koji žele da se bave njegovom rukopisnom ostavštinom koja je izuzetno obimna”, izjavio je Šemsović.

Knjiga je rezultat dugogodišnjeg istraživanja autora u okviru njegove magistarske teme. Nagrađena je na Festivalu “Moja prva knjiga” u Tuzli. O nagrađenom delu na promociji je govorio novinar i pisac Mehmed Pargan.

“Ono što spaja Lotinca i Abdagića je slična sudbina u autorskom stvaranju. Lotinac je imao problem sa definisanjem magistarske teme. Teško je dobio odobrenje za ovu temu. To je bila jedna istrajna borba, koja je rezultirala ovom vrednom knjigom”, izjavio je Pargan.

Autor je izjavio da ga je celokupan Abdagićev život potakao da istražuje njegovu književnost. Nije mogao izdvojiti ni jednu zbirku, pesmu, stih, niti pak roman. Ipak, ono što je ostavilo neizbrisiv pečat je Abdagićeva poema “Uspinjanje”.

“To je poema koja ima religijsku tematiku, koja je slojevita, postmoderna, savremena za period kada je Abdagić stvarao. Ta poema zauzima centralno mesto u knjizi”, kaže autor Dino Lotinac.

Dino Lotinac je rođen u Sjenici. Studije književnosti završio je na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Na istom univerzitetu odbranio je master tezu o tematskim krugovima u poeziji Muhameda Abdagića. Piše književne prikaze, poeziju i prozu.

S.Lj.

 

Podeli