RegionSvetVesti

Islamabad: Na zasjedanju OIC-a jednoglasno usvojena Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini

Na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC), večeras je u Islamabadu, na prijedlog Republike Turkiye, jednoglasno usvojena Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini, objavila je na društvenim mrežama zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Kako je istakla, u ovom vrlo važnom dokumentu, 57 članica OIC-a potvrđuje podršku očuvanju jedinstva, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine u okviru njenih međunarodno priznatih granica, kao i njen multietnički, multikulturalni i multireligijski karakter.

U rezoluciji se podcrtava potreba za sveobuhvatnim procesom reformi s ciljem jačanja evropske i evroatlantske orijentacije Bosne i Hercegovine.

OIC osuđuje i odbija sve zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, jednog od entiteta u Bosni i Hercegovini, kojim se suspenduju državni zakoni na teritoriji entiteta RS u oblasti odbrane, sigurnosti, fiskalne politike, pravosuđa i narušavaju odluke Ustavnog suda, kojim se poništava 26 godina mirovnih reformi. Implementirane reforme su osnov za integraciju Bosne i Hercegovine u institucije Evropske unije. Naglašava se da takva politika ugrožava mir i sigurnost ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

OIC u usvojenoj rezoluciji dalje upozorava da nepoštivanje odluke visokog predstavnika kojom se zabranjuje negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti kao i glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, predstavlja direktno ugrožavanje Aneksa 4 i Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Članice OIC-a ovim dokumentom izražavaju podršku aktivnostima na izmjeni Izbornog zakona u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, kao i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a prema modernim evropskim demokratskim standardima.

OIC ponavlja svoj poziv islamskom svijetu da nastavi podržavati preživjele žrtve genocida u Srebrenici i Memorijalni centar Srebrenica kroz ekonomske, obrazovne i humanitarne projekte, te da se pridruže porodicama žrtava u obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula 2022. godine, kao Dana žalosti.

“Usvojena rezolucija predstavlja snažnu podršku naporima za prevazilaženje trenutne krize u našoj zemlji, uzrokovane neodgovornim politikama i antiustavnim djelovanjem političara. OIC, kao druga najveća međunarodna organizacija nakon Ujedinjenih nacija, koja predstavlja glas oko dvije milijarde muslimana, čvrsto je stala uz Bosnu i Hercegovinu i nedvosmisleno ukazala na uzroke problema u našoj zemlji. Zahvalni smo svim članicama na razumijevanju i podršci, a posebno Republici Turskoj, koja je predlagač rezolucije“, kazala je Turković, koja se danas obratila na sjednici OIC-a.

 

Izvor: AA

Foto: Muhammed Semih Uğurlu/AA

 

Podeli