COVID-19SvetVesti

Njemačka: Zabilježen novi dnevni rekord od skoro 320.000 zaraženih koronavirusom

Njemačka je u četvrtak registrovala oko skoro 320.000 novih slučajeva COVID-19, što je najveći dnevni broj novozaraženih od početka pandemije.

Institut “Robert Koch” (RKI), državna agencija za kontrolu bolesti, objavio je da je zabilježeno 318.387 novih slučajeva COVID-19 i 300 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata.

Do porasta broja slučajeva doveli su ublažavanje mjera protiv koronavirusa prošlog mjeseca i širenje vrlo zarazne podvarijante omikrona BA.2.

Bolnice širom zemlje ove sedmice su prijavile manjak osoblja zbog naglog porasta broja oboljelih zdravstvenih radnika koji su bili izloženi virusu.

Oko 75 posto bolnica nije bilo u poziciji da održi normalan nivo rada, objavio je njemački bolnički savez (DKG).

Prema zvaničnim podacima, u srijedu je u bolnice primljen 2.301 pacijent zaražen COVID-om 19.

U jedinicama za intenzivno liječenje u cijeloj zemlji nalazi se 2.335 teško oboljelih od koronavirusa, od kojih je 895 na respiratorima, saopštilo je udruženje za hitnu medicinu DIVI.

Njemačka je među zemljama koje su najteže pogođene pandemijom koronavirusa u zapadnoj Evropi, a po broju slučajeva koronavirusa nalazi se iza Francuske i Velike Britanije.

U zemlji koja ima oko 83 miliona stanovnika od početka pandemije registrovano je oko 19,6 miliona zaraženih koronavirusom i 127.822 smrtnih slučajeva.

 

Izvor: AA

Foto: Ilustracija AA

Podeli