EkonomijaVesti

Od četvrtka zabrana izvoza brašna, kukuruza, ulja, najava smanjenja carina na uvoz nafte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će od četvrtka biti zabranjen izvoz pšenice, brašna, kukuruza, ulja. Predsednik je najavio da će država doneti odluke koje bi osigurala snabdevenost gorivom bez većeg skoka cene. Kaže da je pripremljena odluka Vlade o izuzimanju carina na uvoz nafte iz trećih država, kako bi se osigurala puna snabdevenost našeg tržišta.

Vučić je u emisji Fokus na B92 istakao da ćemo za sebe i za region imati dovoljno, ali da mu sve što se dešava u svetu liči na smak sveta u ekonomskom smislu i tako razarajuće da za to nema leka. Rekao je da Srbija drži čvrsto i kurs dinara, napominjući da Rojters večeras piše da se EU sprema za recesiju, a bio je planiran rast.
“Mi se nadamo rastu od plus četiri ili pet ali to nije realno ako se sve ovo ne završi sutra, a neće”, ukazao je Vučić.Ocenio je da se stvari brzo menjaju, a da se svi ponašaju kao da su u svetom ratu i ne razmišljaju o svojim interesima.”Veoma smireno i odgovrno sam pristupao krizi”, ukazao je Vučić navodeći da Srbija ima 13 milijardi deviznih rezervi plus zlatne rezerve, nema problema sa likvidnošću banaka, dinar je stabvilan i u ovim uslovima.
RTS
A.N.
Podeli