DruštvoVesti

Vučić: Plašim se novih vesti, svaka gora od prethodne. Sutra ili prekosutra odluka o zabrani izvoza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je svaka nova poruka koju dobija od članova svog tima zaduženih za praćenje svetskih berzi i cena sirovina, gora od prethodne. Komentarišući sukob u Ukrajini i njegove posledice po svetsku ekonomiju, Vučić je rekao da se “samo plaši” novih vesti.

“Ako se dogodi da sankcionišu rusku naftu a izgleda da sve ide u tom smeru, ja ne znam gde će to sve da završi”, kazao je Vučić u Leskovcu gde je prisustvovao obeležavanju završetka prve faze radova na izgradnji postrojenja turske fabrike Erenli.

Dodao je da je “jasno” ko je pogazio čiji teritorijalni integritet na istoku Evrope ali i kritikovao najave da će univerzitetima u Zapadnoj Evropi više neće proučavati dela ruskih pisaca poput Dostojevskog.

“A šta drugo učiti iz književnosti, ko je veći književnik od Dostojevskog”, upitao je predsednik Srbije.

On je kazao i da Turskoj ipak nije upućena protestna nota zbog najavljene podrške članstvu Kosova u NATO jer je imao zakazan telefonski razgovor sa predsednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom.

“On mi je sve razjasnio, šta je preneto u medijima a šta su neki drugi uradili i zato smo doneli odluku da ne upućujemo notu”, kazao je Vučić.

Sutra ili prekosutra odluka o zabrani izvoza pšenice

Odluka o zabrani izvoza pšenice iz Srbije biće doneta sutra ili prekosutra, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je novinarima u Leskovcu kazao da će mlinarima biti dozvoljeno da još neko vreme izvoze brašno.

“Biće dovoljno pšenice za građane u Srbiji, ali i za naše okruženje. Cena pšenice je otišla u nebesa, 2020. godine koštala 16 dinara, danas je od 42 do 47 dinara po kilogramu”, rekao je Vučić komentarišuci dešavanja usled sukoba u Ukrajini.

Istakao je da “ima mnogo problema” i da ne može da se uveze gvožđe i koks za Železaru u Smederevu. Najavio je da će za dva meseca početi izgradnja kineske fabrike u Nišu. Vučić je rekao da su devizne rezerve i rezerve zlata na istorijskom maksimumu, ali da i pored toga brine.

“Biće nam teško da zadržimo sadašnje investitore, a kamoli da dovedemo nove”, rekao je Vučić. Dodao je da je pogrešio što pre šest meseci, kada su Kinezi počeli da kupuju sve, nije preduzeo odmah mere.

“Nedostatak je svega. Kina kupuje sve, kupila je sve zalihe pamuka u svetu”, rekao je Vučić. Srbija se već izjasnila o sankcijama Rusiji. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom pritisaka da Beograd uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, da je Srbija već donela odluku o tom pitanju i da je ta odluka predstavljena javnosti.

“A kako i koliko je to sve teško na dnevnom nivou – o tome neću ni da govorim i to nije posao i briga za obične ljude, jer neću da ih opterećujem onim što je moj posao… Voditi zemlju u ovakvim uslovima nije laka stvar”, rekao je Vučić novinarima u Leskovcu.

On je dodao da bi želeo da sačuva Srbiju od svih “vetrova, sukoba, ratova i velikih problema”.

Govoreći o tvrdnjama na društvenim mrežama da će Srbija biti suočena sa nestašicama hrane i goriva, Vučić je rekao da je najlakše širiti paniku i raditi nešto protiv svoje države.

“To je potpuno nepotrebno”, rekao je Vučić i dodao da ni do sada nije obmanjivao građane o tome kakva je realna situacija.

Odgovarajući na pitanje da li bi, posle dve godine pandemije korona virusa, moglo da dođe do ukidanja mera i kovid propusnica, Vučić je rekao da će o tome odlučivati Krizni štab ali da on smatra da “nismo daleko od toga”.

Ako započne ubrzani prijem Kosova u međunarodne organizacije, Srbija će iznenaditi odgovorom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ukoliko započne ubrzani prijem Kosova u međunarodne organizacije, Srbija će iznenaditi odgovorom i efikasnošću.

“Onog dana kada ih budu primili u bilo koju međunarodnu organizaciju, to znači da su srušili Vašingtonski sporazum i tog dana saznaće imena više zemalja koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova”, kazao je Vučić novinarima u Nišu.

On je dodao da zbog sukoba u Ukrajini, mnogi vide u globalnoj situaciji mogućnost da reše pitanje Kosova a i da mnogi žele ubrzani prijem Kosova u međunarodne organizacije.

 

Beta

Podeli