DruštvoVesti

Belgija od danas ukida gotovo sve epidemiološke mere

Dve godine nakon proglašenja vanrednog epidemiološkog stanja i ulaska u karantin, Belgija od danas ukida gotovo sve epidemiološke mere uključujući i obavezu nošenja maski i kovid propusnice, javlja Tanjug.

U Belgiji danas prestaje da važi obaveza nošenja maski na javnim mestima uključujući prodavnice i škole, sa izuzetkom zdravstvenih ustanova i javnog transporta.

Belgijske vlasti napominju da iako je obaveza nošenja maski ukinuta, one su „preporučene” na mestima gde se ne može održavati bezbedna distanca.

Od danas prestaje i upotreba kovid propusnica, kao dokaza o vakcinaciji ili negativnom testu, koje su bile neophodne za ulazak u sve ugostiteljske i sportske objekte kao i institucije kulture.

Ukinuto je i ograničenje vremena rada ugostiteljskih objekata, a ponovo su dozvoljeni maksimalni kapaciteti pozorišta, bioskopa i koncertnih dvorana.

Belgija takođe popušta i restrikcije na putovanja, tako da će od 11. marta u zemlju moći da se uđe bez obaveznog formulara za putovanja u slučaju da ste potpuno vakcinisani.

Formular ostaje obavezan za one koji u Belgiju dolaze iz treće zemlje koja nije na EU listi epidemiološki bezbednih zemalja, a zabrana ulaska u zemlju ostaje na snazi za neesencijalna putovanja državljana trećih zemalja koji nemaju potvrdu o vakcinaciji ili oporavku od kovida kao i za putnike iz visoko rizičnih zemlja za koje se utvrdi pojava nove varijante virusa.

Do ukidanja epidemioloških mera u Belgiji dolazi nakon značajnog poboljšanja epidemiološke situacije u zemlji.

Početkom marta broj novozaraženih pao je ispod 6.000 na dnevnom nivou, a na bolničkom lečenju od posledica infekcije korona virusom nalazi se manje od 2.000 ljudi.

Prosečan broj osoba koje umiru svakog dana od virusa smanjio se za 37 odsto na 20, čime je ukupan broj umrlih od početka pandemiju Belgiji prešao 30.00

(Foto Peksels/Sinitta Leunen)

Podeli