KulturaVesti

Izloženi ”Prizori” Rešada Prtinca

U novopazarskom Muzeju ”Ras ” otvorena je samostalna izložba slika akademskog slikara Rešada Prtinca ”Prizori”. Izbor slika za izložbu fokusiran je na umetnikovo uvođenje u svet gde je vreme stalo, u kojem su prizori oplemenjeni nadrealnim momentima.

Između savremenog i istorijskog, dnevnog i noćnog, realističnog i mističnog, vidnog i slutnog, slikar Rešad Prtinac u svojoj  umetničkoj opredeljenosti, na samosvojstven i autentičan način, projektuje svoje viđenje nama poznatih univerzalnih tema, slika poetizovanu, obojenu sliku, koju naročito karakterišu naboj tradicionalne vizure sa  simboličkim značenjima.

’’Reško je u karijeri umetnika nametnuo svoj lični identitet kao slkar u tehnikama ulje na platnu, pastelu i akrilu. Njegov osnovni tematski krug je doživljaj stare arhitekture u prirodi i u tom svetu on otkriva duboke ratzloge da se preda magiji slikanja’’ kazala je istoričarka umetnosti Svetlana Čeković.

Ovo je Rešadova šesta samostalna izložba. Slike su, naglašava, namenski urađene za ovu postavku. Obiluju simbolikom i atmosferom.

” Ova je postavka rađena za dušu, i bio mi je cilj da složim to sve na jednom mestu, da se vidi kako može i malo drugačije da se radi stara čaršija, da ne bude do te mere banalizovano i eksploatisano. Muzej je pravo mesto za ovu priču. I dobro je kad se izađe iz tih, uslovno rečeno, umetničkih okvira jer ovde je samo motiv prepoznatljjiv, a slike su neka moja projekcija stvarnosti i drago mi je da na slikama ima malo atmosfere, ima simbola i simbolike” kazao je Prtinac.

Ljubitelji likovne umetnosti i stvaralaštva akademskog slikara Rešada Prtinca u narednih mesec dana mogu u novopazarskom Muzeju ”Ras” pogledati njegovu postavku.

 

Senada Kalić

 

Podeli